Acasă Uncategorized Bucuresti: 80% dintre solicitantii de finantari atrag atentia ca evaluarea granturilor pentru...

Bucuresti: 80% dintre solicitantii de finantari atrag atentia ca evaluarea granturilor pentru antreprenoriat in mediul rural se face de mantuiala

DISTRIBUIȚI

102018 – 22062011 – Modul în care au fost evaluate proiectele depuse pe apelul de granturi dedicat antreprenoriatului in mediul rural (Apel nr. 110, DMI 5.2 – POS DRU) a fost analizat în perioada aprilie – mai 2011. Echipa care a realizat această analiză a realizat un sondaj pe marginea acestei teme, iar rezultatele arată că 80% dintre solicitanții de finanțare din fonduri structural sunt nemulțumiți de calitatea evaluărilor.

La sondaj au participat 71 de organizații care au depus proiecte în cadrul apelului menționat, 80% dintre acestea declarându-se nemulțumite de calitatea procesului de evaluare. În plus, peste 70% dintre aplicanții nemulțumiți au menționat ca au constestat la AM POSDRU și au cerut reevaluarea proiectelor. Numărul aplicațiilor depuse în cadrul acestui apel depășește 1.500 de proiecte. Nemulțumirea aplicanților privind evaluarea este confirmată și de informațiile transmise de AM POSDRU. Cifrele oficiale arată că în total au fost formulate în cadrul acestui apel 455 de contestații, ceea ce reprezintă peste 30% din totalul contestațiilor primite de AM POSDR, pe toate axele, în cei 3 ani de la lansarea primelor apeluri de proiecte pe acest program. Sunt acuzate lipsa de rigoare și superficialitatea evaluărilor realizate, cauzate, probabil, de numărul insuficient de evaluatori în raport cu volumul de muncă.
Demersul celor 455 de organizații care au solicitat reevaluarea aplicațiilor este cu atât mai relevant cu cât, în urma unei analize calitative asupra procesului de evaluare, efectuate de echipa Structural Consulting™ Group pe baza a 38 de grile de evaluare primite de la participanții la sondaj, au fost identificate probleme și neregularități care se impun a fi avute in vedere de AM atâ în ceea ce privește procesul de evaluare adus în discuție, cât și în perspectiva celor viitoare.

De asemenea, au fost identificate comentarii identice și fără referiri specifice la proiectele evaluate. Din analiza grilelor de evaluare disponibile, s-a putut constata o ”șablonare” a răspunsurilor evaluatorilor. Acest lucru este demonstrat atât de caracterul general valabil al majorității comentariilor (peste 93% dintre comentariile evaluatorilor cuprinse în grile nu conțin referiri specifice la proiectele evaluate), cât și de repetarea de la o grilă de evaluare la alta a acelorași exprimări.

Spre exemplu comentariul cu frecvența de utilizare cea mai mare este următorul: ”Aplicantul nu prezintă modalități concrete de valorizare a lecțiilor învățate din experiență, de valorizare și extindere a bunelor practici și a rezultatelor altor strategii relevante desfășurate; proiectul nu integrează clar lecțiile învățate din experiența implementării altor proiecte”. Acest comentariu se regăsește, în formă identică, în 21 dintre cele 38 de grile de evaluare analizate.

În plus, în cazul anumitor proiecte evaluate, unele dintre comentariile evaluatorilor au fost aceleași până și în ceea ce privește greșelile de ortografie sau de exprimare. Unul dintre participanții la sondaj a semnalat faptul că, la unul dintre criterii, cei doi evaluatori au avut următoarele comentarii identice:

Evaluatorul 1: “Bugetul include o serie de costuri alocate unor categorii de costuri a căror eficiență în obținerea rezultatelor nu este clară: comunicare în limba engleză. Totodată, datorită caracterului heterogen  al cursurilor de formare se poate concluziona că estimarea bugetară deși este justificată din punct de vedere al costurilor nu este foarte clată din punct de vedere al rezultatelor.”
Evaluatorul 2: “Bugetul include o serie de costuri alocate unor categorii de costuri a căror eficiență în obținerea rezultatelor nu este clară: comunicare în limba engleză. Totodată, datorită caracterului heterogen al cursurilor de formare se poate concluziona că estimarea bugetară deși este justificată din punct de vedere al costurilor nu este foarte clată din punct de vedere al rezultatelor”.

De asemenea, s-a semnalat faptul că evaluările(grilele) fac referire la alte cereri de finanțare. Chiar și în cazurile în care, în cadrul evaluărilor se regăseau comentarii specifice mai puțin generale, unii aplicanți au constatat că acestea nu aveau legătură cu aplicația depusă de ei. Astfel, reprezentantul unui ONG menționează că în grilele de evaluare primite: „se făcea referire la județele Teleorman, Giurgiu, Alba, în condițiile în care proiectul nostru se implementa doar în Dolj”. Un altul atrage atenția că evaluatorii l-au depunctat pentru faptul că proiectul ar fi conținut activități neeligibile ca formarea de formatori etc., în condițiile în care aplicația sa nu conținea deloc o astfel de activitate. Rezultate sondajului și analizei sunt incluse într-o scrisoarea deschisă adresată Guvernului, Autorității pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale (ACIS) și Autorității de Management a Programului Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.