Acasă Uncategorized Bucuresti: „Gropi comune ale Holocaustului” la Bucuresti

Bucuresti: „Gropi comune ale Holocaustului” la Bucuresti

DISTRIBUIȚI

102264 – 30062011 – Muzeul Holocaustului din SUA (Washington D.C.), Yahad-In Unum (Paris) şi Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului „Elie Wiesel” (Bucureşti), organizează un simpozion internaţional, intitulat „Gropi comune ale Holocaustului”, pentru a discuta despre moştenirea lăsată de crimele în masă săvârşite în această perioadă. Evenimentul va avea loc pe 30 iunie şi 1 iulie 2011, la Bucureşti.

Simpozionul va avea loc după comemorarea Pogromului de la Iaşi din 1941, când aproape 15.000 de evrei au fost ucişi de către autorităţile române.

Recent, o echipă de arheologi şi istorici de la Institutul Wiesel a descoperit în apropierea oraşului Popricani o groapă comună din timpul pogromului.

Părintele Patrick Desbois, reprezentantul Yahad-In Unum, va ţine discursul inaugural „Holocaustul prin gloanţe în Europa de Est”. Părintele Desbois va discuta despre investigaţiile făcute de Yahad în ceea ce priveşte locurile în care au fost executaţi evreii şi rromii, inclusiv identificarea gropilor comune şi realizarea de interviuri cu martorii la execuţiile din oraşele şi satele din Europa de Est, în special din fostele state sovietice.

A doua zi a simpozionului reuneşte specialişti în studiul crimelor în masă, invitaţi de către cele trei instituţii să discute despre descoperirea acestor locaţii, despre victimele acestor masacre şi despre implicaţiile legale, sociale şi etice ale studierii gropilor comune din România, Rusia, Ucraina, Iugoslavia, precum şi din alte părţi ale Europei.

Printre vorbitori se numără atât specialişti recunoscuţi, cât şi cercetatori care incep sa se afirme, din Europa şi Statele Unite. Dintre aceştia, amintim: Rolf Keller (Memorial Foundation of Lower Saxony), Emil Kerenji (Muzeul Holocaustului din SUA), Mikhail Tyagly (Centrul Ucrainean pentru Studierea Holocaustului), Patrice Bensimon (Yahad-In Unum), si Adrian Cioflâncă (Institutul Wiesel), liderul echipei care a descoperit groapa comună de la Popricani. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.