Acasă Uncategorized Bucuresti: Masuri pentru eficientizarea procesului de absorbtie a fondurilor structurale

Bucuresti: Masuri pentru eficientizarea procesului de absorbtie a fondurilor structurale

DISTRIBUIȚI

101838 – 16062011 – Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (A.N.R.M.A.P), împreună cu Autoritatea pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale, a elaborat o serie de măsuri care urmăresc uşurarea şi eficientizarea procesului de absorbţie a fondurilor structurale. În acest sens, ANRMAP a elaborat şi transmis spre publicare în Monitorul Oficial al României două ordine ale preşedintelui instituţiei, Cristina Trăilă, care reprezintă ilustrarea cerinţelor de reformare expuse de Comisia Europeană şi concluziile analizei asupra sistemului şi a discuţiilor purtate în ultimele şase luni ale acestui an cu toţi actorii din sistem. Ordinul nr. 301cu privire la metodologia de analiză a procedurilor de atribuire a contractelor de achiziţie publică, a contractelor de concesiune de lucrări publice şi a contractelor de concesiune de servicii finanţate din instrumente structurale a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 416 din 14 iunie 2011, iar Ordinul nr. 302 privind aprobarea formularelor standard ale Procesului-verbal al şedinţei de deschidere a ofertelor şi Raportului procedurii, aferente procedurilor de atribuire a contractelor de achiziţie publică, a contractelor de concesiune de lucrări publice şi a contractelor de concesiune de servicii a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 415 din 14 iunie 2011. Aceste două acte vin să completeze cadrul legislativ şi instituţional actual, împreună cu ultimele modificări ale O.U.G. nr. 30/2006 privind organizarea şi funcţionarea Unităţii pentru Coodonarea şi Verificarea Achiziţiilor Publice adoptate de Guvern şi publicate în Monitorul Oficial nr. 411 din data de 10 iunie 2011.

Una dintre măsurile adoptate prin aceste două ordine prevede că autorităţile de management vor analiza procedura de atribuire, conform listelor unice de verificare, ulterior încheierii contractului, doar atunci când procedura de atribuire nu face obiectul verificării din partea Unităţii pentru Coordonarea şi Verificarea Achiziţiilor Publice (UCVAP), urmând să aplice eventuale corecţii financiare.

De asemenea, prevederile OUG nr. 34/2006 privind achiziţiile publice nu se aplica entităţilor juridice private (de exemplu: IMM-uri sau orice tip de societate comercială) decât în cazul contractelor de lucrări sau servicii finanţate sau subvenţionate de către o autoritate contractantă în mod direct în proporţie mai mare de 50%. Aceste prevederi sunt aplicabile acestor entităţi dacă valoarea contractului de lucrări este mai mare de 4,845 de milioane de euro sau dacă valoarea contractului de servicii depăşeşte 193.000 de euro.

Totodată, UCVAP va verifica toate negocierile fără publicarea unui anunţ de participare referitoare la suplimentările de lucrări aferente contractelor iniţial încheiate.Dacă nu se ţine cont de opiniile observatorilor UCVAP, conducătorii autorităţilor contractante îşi vor asuma răspunderea personal şi vor fi pasibili de plata unor amenzi cuprinse între 40.000 de lei şi 100.000 de lei, în urma verificărilor ANRMAP. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.