Acasă Externe Ştirile despre protestele din România în jurnalele marilor posturi de radio şi...

Ştirile despre protestele din România în jurnalele marilor posturi de radio şi tv din lume

DISTRIBUIȚI
Sursă foto: cnn.com

Ecoul evenimente petrecute în ultima perioadă în România a depășit granițele, presa internațională fiind vizibil interesată de direcţia în care urmează să se îndrepte naţiunea noastră. Laudele şi aprecierile străinilor se revarsă pe toate reţelele de socializare, iar românii au devenit brusc un model de urmat pentru sute de mii de oameni răspândiţi pe tot cuprinsul globului, care consideră că ţările lor trec prin aceeaşi situaţie dificilă.

Astfel, carele de transmisie ale marilor  televiziuni din lume şi-au făcut prezenta în Piaţa Victoriei, relatând pe larg protestele ce au loc în România de mai bine de o saptămână.

BBC prezintă faptul ca protestatarii nu au de gând să renunţe, totodată aceştia remarcă faptul ca actualul Guvern prin adoptarea OUG 13 a scos pe străzile României peste 500.000 de oameni, menţionând faptul că acestea sunt cele mai ample mişcări de stradă de la căderea comunismului  în 1989.

De asemenea, printre altele, The Guardian evidenţiază faptul ca protestatarii sunt mult mai bine organizaţi şi experimentaţi, mai ales că în ultimii ani de zile au mai existat diverse proteste în România. Solidaritatea şi ingeniozitatea tind să-şi pună cuvântul, deoarece oamenii s-au unit şi se ajută reciproc, iar creativitatea celor din stradă este apreciată  de străini.

Cei de la Reuters, au enunţat faptul că deşi protestele  anti-guvernamentale au scăzut în intensitate, ele nu au dispărut şi că românii continuă să işi manifeste nemulțumirile, aceştia relatând faptul că de câteva zile are loc şi o contra-manifestaţie, de mult mai mică amploare, îndreptată împotriva preşedintelui Klaus Iohannis, care este acuzat că incită şi instigă la proteste ce au ca scop căderea guvernului Grindeanu.

De departe cei mai încântaţi de amploarea manifestaţiilor din România sunt cei de la Aljazeera care şi-au exprimat într-un titlu ideea conform căreia, protestele din România sunt ”darul de speranţă pentru lume”. Se remarcă totodată faptul că activismul civic din România este destul de matur şi avansat să contracareze abuzul de putere. De asemenea, în articol se mai prezintă faptul că forţa protestelor de la sfărşitul săptămânii nu poate fi înţeleasă decât printr-o viziune mai amplă asupra situaţiei, făcând referire la mobilizarea socială din ultimii ani (protestele anti-austeritate din 2012, manifestaţiile împotriva proiectului minier Roşia Montană, lupta anti-defrişări, dar şi protestele care au urmat tregicului eveniment de la Colectiv).

O idee similară este exprimată și de Euronews, care afirmă că România îşi dezvoltă propria cultură a protestului şi că fără îndoială, aceste manifestaţii vor consolida influenţa şi vizibilitatea “străzii” ca actor politic în următorii ani.

Nu în ultimul rând, CNN scrie că era de aşteptat ca protestele să continue în ciuda retragerii de către guvern a ordonanţei, care ar fi protejat mai mulți politicieni de urmărirea penală şi că manifestanţii îşi doresc demisia întregului guvern, deoarece aceştia şi-au pierdut credibilitatea.   PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.