Acasă Uncategorized Bucuresti: Sa revenim la ce-a fost

Bucuresti: Sa revenim la ce-a fost

DISTRIBUIȚI

101466 – 02062011 Asigurarea hranei și a pazei unităților militare va fi asigurată, din nou, de structurile MApN. Revenirea acestor servicii în sarcina MApN se va face treptat, până în 2014. Oficial, Ministerul Apărării

 Naţionale  vorbește despre ”o nouă concepţie”, care ține cont de ”situaţia economică a ţării şi bugetul alocat armatei” și va conduce la reducerea cheltuielilor. În prezent, hrana militarilor şi paza unităţilor sunt asigurate, în parte, prin servicii externalizate, pe baza unor contracte de prestări servicii.

Pentru readucerea acestor servicii la MApN, în cadrul ROMTEHNICA vor lua ființă două filiale specializate în activităţi de pază şi hrănire, care vor prelua treptat serviciile asigurate în acest moment de diverse societăți comerciale. Potrivitunui comunicat al MApN, se estimează că reducerea cheltuielilor va reprezenta 20 – 25% din actualele alocări de sume. De asemenea, cele două servicii se vor autofinanța, fără a mai primi bani de la minister.

Revenirea la asigurarea, cu forțe proprii, a serviciilor de hrană și pază pentru militari se va face în urma  unei analize a modului de realizare a hrănirii personalului şi de asigurare a pazei unităţilor prin prestări de servicii din partea unor firme private.

Principalele probleme constatate au fost legate de costuri, de calitatea serviciilor prestate în baza contractelor încheiate şi de disfuncţionalităţi apărute în activitatea de hrănire a efectivelor, îndeosebi cu ocazia desfăşurării exerciţiilor, taberelor de instrucţie şi aplicaţiilor militare, fapt care ar putea avea repercusiuni grave în situaţii de mobilizare sau război.

Trecerea unităţilor militare din Armata României la hrănirea în sistem propriu, prin filiala specializată a ROMTEHNICA, reprezintă o strategie pe termen lung, care se va desfăşura în trei etape.

În prima etapă, pentru aproximativ 200 de unităţi militare în care îşi desfăşoară activitatea circa 26.000 de militari, se vor asigura centralizat, printr-o singură achiziţie publică, produsele agroalimentare necesare acestor unităţi.

La începutul lunii iunie, ROMTEHNICA va publica în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) anunţul de participare pentru încheierea acordului-cadru de achiziţie a produselor agroalimentare. Procedura de atribuire a acordului-cadru, pentru o durată de 15 luni, va fi licitaţia deschisă. Ulterior, vor fi încheiate contracte subsecvente, de către bazele logistice din subordinea categoriilor de forţe ale armatei şi a comandamentelor, pentru furnizarea produselor agroalimentare care fac obiectul acordului-cadru.

În etapa a doua, care va debuta la începutul anului 2012, filiala specializată a ROMTEHNICA va prelua activitatea de hrănire în instituţiile militare de învăţământ şi în bazele de instrucţie, după finalizarea derulării contractelor de prestări servicii cu operatorii economici de profil, şi va asigura produsele agroalimentare pentru celelalte unităţi militare.

Etapa finală de implementare a proiectului va începe în luna ianuarie a anului 2014. Filiala specializată va asigura hrănirea în regim de cantină sau catering pentru toate unităţile Armatei României, în locaţiile unde acestea îşi desfăşoară activitatea, şi care nu au un sistem propriu de hrănire.

Înfiinţarea structurii specializate de pază şi intervenţie a ROMTEHNICA va crea noi locuri de muncă, acestea putând fi ocupate de soldaţi şi gradaţi voluntari trecuţi în rezervă sau scoşi din evidenţele militare din motive neimputabile lor şi soldaţi şi gradaţi rezervişti voluntari, categorii de personal care deţin un nivel bun de pregătire militară generală şi de specialitate, o parte dintre aceştia desfăşurând activităţi în structuri destinate executării serviciului de pază şi intervenţie.

Filiala specializată va prelua, treptat, paza şi intervenţia la obiectivele MApN, pe măsură ce contractele de prestări servicii cu operatorii economici de profil vor înceta.

Sisteme similare de pază a obiectivelor militare şi de asigurare a hrănirii personalului sunt implementate şi în cadrul armatelor altor state membre NATO, prin agenţii sau companii aflate în subordinea ministerelor apărării din respectivele ţări. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.