Acasă Uncategorized Bucuresti: Subventionare a dobanzii si garantie guvernamentala pentru creditele luate de IMM...

Bucuresti: Subventionare a dobanzii si garantie guvernamentala pentru creditele luate de IMM prin cardul Mihail Kogalniceanu

DISTRIBUIȚI

102258 – 30062011– Guvernul a aprobat, printr-o ordonanţă de urgenţă, un program  pentru sprijinirea întreprinderilor mici şi mijlocii – Programul „Cardul Mihail Kogălniceanu pentru întreprinderi mici şi mijlocii”. „Este un program prin care statul se implică şi sprijină direct IMM-urile pe două componente: dezvoltarea şi susţinerea investiţiilor, crearea şi menţinerea locurilor de muncă”, a afirmat prim-ministrul Emil Boc la începutul şedinţei de Guvern.  Astfel, întreprinderile mici şi mijlocii pot obţine o subvenţionare parţială a dobânzii unui credit contractat de la o bancă şi, totodată, o garanţie guvernamentală pentru respectivul credit. „Avantajele pe care le prezintă acest program sunt două: subvenţionarea a maximum 70% din rata dobânzii aferente creditului pe care un IMM doreşte să îl acceseze, dar nu mai mult de 6,5% pe an; iar pe partea de garanţii de stat, Fondul naţional de garantare, pentru maximum 80% din valoarea creditului,

 

garantează creditul pe care îl ia o întreprindere mică şi mijlocie, dar garanţia nu poate să depăşească 100.000 de lei” a detaliat Andreea Paul Vass, consilier de stat al prim-ministrului, la briefingul de presă susţinut la Palatul Victoria.

„Din perspectiva alocării bugetare, pentru 2011, pentru subvenţionarea dobânzii avem cel puţin 24 milioane de lei, iar pentru garanţii avem un fond de garantare special pentru IMM-uri, de 400 milioane de lei. Este posibil ca cel puţin 4.000 de beneficiari, în 2011, să intre sub incidenţa prevederilor bugetare existente. În anii următori, respectiv 2012, 2013, evident, numărul acestora se va tripla cel puţin” a spus premierul Boc.

Totodată, şeful Executivului a declarat că Guvernul ar putea suplimenta bugetulalocat subvenţionării dobânzilor, dacă programul se va derula cu succes.

Condiţiile pentru accesarea acestui program sunt: societatea comercială să aibă minim doi ani de funcţionare, să nu fie în procedură de insolvenţă, să prezinte garanţii colaterale de până la 40%, celelalte de 80% fiind asigurate prin garanţii de stat, să nu fie în dificultate conform directivelor europene, să nu fie emisă o decizie de recuperare a ajutorului de stat, să nu se afle în litigiu cu Ministerul de Finanţe sau cu Ministerul Economiei sau cu instituţia de credit unde doreşte să ia un credit, să nu figureze cu credite restante în centrala riscurilor  bancare, să nu figureze cu incidente majore cu cecuri şi bilete la ordin în centrala incidentelor de plăţi.

Cristian Haiduc, preşedintele Agenţiei pentru implementarea proiectelor si programelor pentru IMM-uri, a explicat că programul va avea la bază o aplicaţie electronică aflată pe site-ul Agenţiei pentru IMM-uri. Acesta a subliniat că IMM-urile vor avea un  acces simplu, rapid, transparent şi vor putea să observe în fiecare minut pe ce poziţie se află, care sunt problemele şi ce acte trebuie depuse.

„Întreprinzătorul va intra pe aplicaţia care este pe site-ul Agenţiei pentru IMM-uri, care va fi deschisă după ce se vor publica normele de aplicare şi se vor selecta băncile care vor dori să intre în acest program, va completa formularele necesare, se va adresa băncii cu care doreşte să lucreze, unde are cont deschis, banca îi va evalua cererea pentru credit, îi va înmâna Fondului Naţional de Garantare pentru garanţii, Fondul Naţional îşi va da acordul, IMM-ul va primi acel credit. Va trebui să facă o raportare în ceea ce priveşte ajutorul de minimis, după care va începe să acceseze această linie de credit” a explicat Cristian Haiduc.

Preşedintele Agenţiei a mai afirmat că organizaţiile patronale au sprijinit intens instituirea acestui program.

De asemenea, Cristian Haiduc a precizat că nu sunt eligibile sprijinului activităţile de intermedieri financiare, tranzacţiile imobiliare, asigurările, cele de producţie, armament, alcool, tutun, cele de comercializare tutun şi cele care sunt interzise pentru a fi finanţate ca şi ajutor de minimis, respectiv agricultura primară, de prelucrarea produselor agricole în anumite condiţii, de pescuit etc. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.