Acasă Uncategorized Bucureşti: ANCOM propune o strategie pentru dezvoltarea sistemelor BWA in banda de...

Bucureşti: ANCOM propune o strategie pentru dezvoltarea sistemelor BWA in banda de frecvente 3400 – 3800 MHz

DISTRIBUIȚI

101966 – 21062011 – ANCOM a publicat pe pagina sa de internet spre consultare publica “Documentul de strategie privind implementarea si dezvoltarea sistemelor BWA la nivel national in banda de frecvente 3400 – 3800 MHz  pentru perioada 2011 – 2020”,  prin care propune principiile, conditiile, procedura de acordare a drepturilor de utilizare a spectrului in aceasta banda pentru servicii mobile de banda larga, precum si metoda de reorganizare a acesteia.

In banda 3410 – 3600 MHz opereaza in prezent sapte furnizori, cinci dintre ei detinand licente nationale si trei licente locale pentru servicii de transmisiuni de date pe suport radio de tip punct-multipunct prin retele fixe (FWA), un furnizor detinand ambele tipuri de licente. In banda 3600 – 3800 MHz opereaza un singur furnizor care detine o licenta pentru retea nationala de tip Broadband Wireless Access (BWA – acces pe suport radio de banda larga). Toate licentele nationale expira la sfarsitul lunii septembrie 2013, cu exceptia licentei in banda 3600 – 3800 MHz, care expira in iulie 2011. Licentele locale in banda 3410 – 3600 MHz au diverse perioade de valabilitate, care expira in: iunie 2011, august 2011, ianuarie 2015, decembrie 2015.

Pentru licentele nationale, ANCOM propune ca in anul 2012 sa demareze o procedura de selectie comparativa pentru trei licente nationale in banda 3410 – 3600 MHz si patru licente nationale in banda 3600 – 3800 MHz. Procedura de selectie comparativa se va desfasura in doua etape: o etapa prealabila in care ofertantii vor inainta catre autoritate solicitari ferme de intentie cu privire la achizitionarea unei licente in banda de 3,5 GHz sau a unei licente in banda de 3,7 GHz si o etapa de selectie propriu-zisa care va tine cont de rezultatele primei etape si care va avea loc numai daca numarul de solicitanti este mai mare decat numarul de licente disponibile in aceste benzi. In cazul in care numarul de solicitanti este mai mic sau egal cu numarul de licente disponibile, ofertele nu vor mai fi evaluate, iar licentele se vor acorda direct solicitantilor. Prin licentele nationale ce vor fi acordate in banda 3410 – 3800 MHz se vor aloca subbenzi de frecvente cu largimea de 2×21 MHz.

Licentele judetene vor fi acordate in anul 2014, cand ANCOM va aloca prin procedura de selectie comparativa in fiecare judet cate trei licente de utilizare a frecventelor radio pentru furnizarea de retele publice si de servicii de comunicatii electronice cu acces de banda larga. Prin licentele judetene ce vor fi acordate in banda 3410 – 3600 MHz se vor aloca subbenzi de frecvente cu largimea de 2×7 MHz.

Licentele nationale vor fi acordate pe o perioada de 10 ani si vor prevedea obligatii de acoperire minimale pe etape de dezvoltare la 1 an, 3 ani si 5 ani de la data emiterii acestora. Licentele judetene vor fi acordate pentru o perioada de 8 ani si vor prevedea obligatii de acoperire minimale pe etape de dezvoltare la 1 an, 2 ani si 3 ani de la data emiterii acestora. Obligatiile de acoperire vor include acoperirea cu prioritate a unui anumit procent din mediul mic urban si rural (concretizat prin numarul de orase si comune ce trebuie acoperite).

Prin conditiile impuse, atat cele referitoare la largimea de banda, cat si cele legate de limitarea spectrului disponibil pentru un operator, ANCOM urmareste evitarea riscului irosirii sau a fragmentarii excesive a alocarilor spectrului radio, asigurarea principiului neutralitatii tehnologice si dorinta de a atrage pe piata romaneasca competitori care detin capacitatile financiare, tehnice si administrative necesare pentru a valorifica la maximum potentialul acestor benzi de frecvente.

Procedura de selectie comparativa a fost solutia identificata de ANCOM ca fiind cea mai adecvata pentru acordarea acestor licente pentru ca in acest mod poate fi asigurata continuitatea furnizarii serviciilor catre utilizatorii finali, benzile scoase la licitatie pentru alocare fiind benzi auxiliare, care sunt complementare furnizarii de servicii de acces la internet in benzi mai joase, oferind capacitate mare in locatii in care exista cereri numeroase.

De asemenea, banda de frecvente 3410 – 3800 MHz ofera flexibilitate ridicata in ceea ce priveste serviciile de transport de date prin fluxuri de capacitate mare. Prin introducerea serviciilor mobile in banda larga in aceste benzi, ANCOM are in vedere, printre altele, cresterea penetrarii serviciilor de acces la internet in banda larga si dezvoltarea infrastructurii nationale de radiocomunicatii in vederea reducerii decalajului digital dintre zonele urbane si cele rurale.

Proiectul Documentului de strategie privind implementarea si dezvoltarea sistemelor BWA la nivel national in banda de frecvente 3400 – 3800 MHz pentru perioada 2011 – 2020  poate fi consultat pe pagina de internet a ANCOM, persoanele interesate fiind invitate sa formuleze si sa transmita observatii si propuneri pana la data de 14 iulie 2011. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.