Acasă Uncategorized Bucureşti: Bogdan Aurescu: „OCEMN este şi trebuie să rămână un instrument reprezentativ...

Bucureşti: Bogdan Aurescu: „OCEMN este şi trebuie să rămână un instrument reprezentativ al cooperării strânse din regiune”

DISTRIBUIȚI

101795 – 14062011 – Secretarul de stat pentru afaceri europene Bogdan Aurescu a participat marţi la deschiderea conferinţei internaţionale „Shaping the regional identity of the Black Sea in its relations with Europe. BSEC at 20 and after Bucharest”, organizată de Institutul Diplomatic Român, în colaborare cu Centrul pentru Studii Internaţionale şi Europene al Universităţii Kadir Has din Istanbul, cu sprijinul Black Sea Trust Bucureşti.

Conferinţa are ca teme principale potenţialul Organizaţiei Cooperării Economice a Mării Negre (OCEMN), rolul pe care Organizaţia îl va avea în viitor, precum şi necesitatea transformării şi adaptării acesteia pentru a face faţă, mai eficient, provocărilor mediului internaţional.

Secretarul de stat Bogdan Aurescu a deschis lucrările conferinţei, prezentând câteva concluzii ale Preşedinţiei-în-Exerciţiu române a Organizaţiei. A subliniat similitudinea intereselor OCEMN şi Uniunii Europene în regiunea Mării Negre, necesitatea deschiderii OCEMN spre cooperarea cu alţi actori interesaţi şi nevoia corelării dimensiunilor politică şi economică pentru dezvoltarea OCEMN. A mai evidenţiat interesul deosebit al României pentru stimularea cooperării regionale la nivelul societăţii civile şi mediilor academice, care pot oferi idei şi abordări noi pentru soluţionarea problemelor cu care se confruntă regiunea.

„OCEMN este şi trebuie să rămână un instrument reprezentativ al cooperării strânse din regiune. (…) Pentru asta avem nevoie de mai multă voinţă politică din partea tuturor celor implicaţi, de mai multă substanţă şi consecvenţă. Substanţa trebuie să prevaleze asupra formelor. Pentru a face OCEMN mai vizibilă, trebuie să ne unim eforturile. Cooperarea economică nu se poate dezvolta în izolare faţă de dimensiunea dialogului politic. OCEMN are un rol important de jucat în continuare pentru promovarea culturii dialogului”, a arătat Bogdan Aurescu.

La sesiunea de deschidere au mai susţinut alocuţiuni profesorii Mustafa Aydin, rectorul Universităţii Kadir Has din Istanbul, şi Radu Carp, directorul general al Institutului Diplomatic Român. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.