Acasă Uncategorized Bucureşti: Câştigul salarial a scăzut cu 29,8% în domeniul fabricării produselor din...

Bucureşti: Câştigul salarial a scăzut cu 29,8% în domeniul fabricării produselor din tutun

DISTRIBUIȚI

101566 – 06062011Câştigul salarial mediu nominal brut a fost, în luna aprilie 2011, de 2066 lei, cu 0,5% mai mare decât luna precedentă, conform datelor publicate luni de Institutul Naţional de Statistică. Câştigul salarial mediu nominal net a fost de 1498 lei, în creştere faţă de luna anterioară cu 5 lei (+0,3%).

Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în intermedieri financiare (3862 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (850 lei).

Câştigul salarial în raport cu evoluţia preţurilor de consum – Indicele câştigului salarial real pentru luna aprilie 2011 faţă de luna precedentă, calculat ca raport între indicele câştigului salarial nominal net şi indicele preţurilor de consum, a fost de 99,6%.

Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost de 120,6%, cu 0,4 puncte procentuale mai mic faţă de cel înregistrat în luna martie 2011.

Aprilie 2011 comparativ cu martie 2011 – În luna aprilie 2011, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a fost în creştere faţă de luna martie 2011, ca urmare a acordării de prime ocazionale (prime de Paşte), ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv tichete cadou pentru Paşte) şi realizărilor de producţii mai mari ori încasărilor mai mari funcţie de contracte.

Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat după cum urmează: cu 16,6% în telecomunicaţii; între 10% şi 13% în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, fabricarea altor mijloace de transport, transporturi pe apă; între 7% şi 10% în silvicultură şi exploatare forestieră (inclusiv pescuit şi acvacultură), depozitare şi activităţi auxiliare pentru transport, industria metalurgică, captarea, tratarea si distribuţia apei, activităţi auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activităţi de asigurare şi fonduri de pensii), tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, fabricarea substanţelor şi a produselor chimice; între 6% şi 7% în activităţi de producţie cinematografică, video şi de programe de televiziune (inclusiv înregistrǎri audio şi activităţi de editare muzicalǎ; activităţi de difuzare şi transmitere de programe), alte activităţi extractive, cercetare-dezvoltare.

Scăderile câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă, din activităţile sectorului economic, au fost cauzate de acordarea în luna precedentă a primelor ocazionale, sumelor din profitul net, de nerealizările de producţie ori încasărilor mai mici (funcţie de contracte) şi de dificultăţile financiare cu care se confruntă unele unităţi economice.

Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net, din sectorul economic, s-au înregistrat după cum urmează: cu 29,8% în fabricarea produselor din tutun; între 11% şi 14% în intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii), activităţi de editare; între 4% şi 7% în fabricarea altor produse din minerale nemetalice, transporturi aeriene, fabricarea produselor textile.

În sectorul bugetar s-au înregistrat uşoare creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna martie în administraţia publică (1,1%) şi sănătate şi asistenţă socială (0,4%). În învăţământ câştigul salarial mediu net din luna aprilie a scăzut cu 3,1% faţă de luna precedentă ca urmare a plăţii cu ora şi a plăţii, în luna martie 2011, a sumelor restante, în unele unităţi de învăţământ.

Faţă de luna iulie 2010 (lună în care s-a aplicat diminuarea cu 25% a cuantumului brut al salariilor de bază, conform Legii nr. 118/2010) câştigul salarial mediu net din luna aprilie 2011 a crescut în sectorul bugetar cu 16,6% în învăţământ, cu 14,1% în sănătate şi asistenţă socială, respectiv cu 10,4% în administraţia publică.

Faţă de luna octombrie 2010 (lună de referinţă pentru aplicarea majorării cu 15% a cuantumului brut al salariilor de bază, conform Legii nr. 285/2010) câştigul salarial mediu net din luna aprilie 2011 a crescut în sectorul bugetar cu 16,8% în administraţia publică, 13,6% în învăţământ, respectiv cu 12,2% în sănătate şi

asistenţă socială.

Aprilie 2011 comparativ cu aprilie 2010 – Comparativ cu luna aprilie a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 4,3%. Indicele câştigului salarial real faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent a fost de 96,3%. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.