Acasă Uncategorized Bucureşti: Comisia Europeană: Absorbţia fondurilor europene nu are nicio legătură directă cu...

Bucureşti: Comisia Europeană: Absorbţia fondurilor europene nu are nicio legătură directă cu organizarea administrativ-teritorială a ţării

DISTRIBUIȚI

101710 – 10062011- Direcţia Generală Politică Regională (DG Regio) a Comisiei Europene explică, negru pe alb, că „implementarea programelor operaţionale va fi responsabilitatea statelor membre, la un nivel teritorial adecvat, în concordanţă cu specificul sistemului instituţional al fiecărui stat membru”, relatează Gândul, care i-a întrebat pe oficialii de la Bruxelles dacă organizarea administrativ-teritorială a României, pe judeţe, afectează absorbţia fondurilor europene.Simplu spus, dacă autorităţile locale din România nu atrag fonduri europene, acest lucru se întâmplă doar din cauza lor şi nu din pricina unor prevederi UE privind posibilitatea de a accesa fonduri europene doar de către unităţi administrativ-teritoriale mai mari. DG Regio este autoritatea europeană prin care se derulează proiectele europene de politică regională, respectiv cele derulate în România prin Programul Operaţional Regional (POR).


Premierul Emil Boc a declarat miercuri că „reorganizarea administrativ-teritorială este un lucru necesar dacă vrem să fim corecţi cu România şi cu românii. Nu facem asta, nu avem bani europeni după 2013″.

Din răspunsul DG Regio reiese, de asemenea, că oficialii de la Bucureşti riscă să piardă fonduri europene, aşa cum au declarat, însă nu dacă lasă harta administrativă aşa cum este acum, ci exact invers, respectiv dacă o schimbă când nu trebuie.

Programul operaţional pentru perioada actuală de programare (2007 – 2013, cu termen limită de implementare în decembrie 2015) respectă legislaţia UE şi trebuie implementat în concordanţă cu structurile administrative şi de management actuale, aşa cum s-a precizat iniţial în program”, se precizează în răspunsul Comisiei Europene. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.