Acasă Uncategorized Bucureşti: Dialogul surzilor la Palatul Cotroceni între seful statului si liderii opozitiei

Bucureşti: Dialogul surzilor la Palatul Cotroceni între seful statului si liderii opozitiei

DISTRIBUIȚI

101987 – 21062011 – Preşedintele Traian Băsescu a avut marţi discuţii la Palatul Cotroceni cu liderii USL Crin Antonescu şi Victor Ponta despre proiectele de revizuire a Constituţiei şi de reorganizare administrativă a României. Şeful statului le-a cerut şefilor USL să făcă un compromis pentru ca Parlamentul să poată începe reformele propuse. Răspunsul liderilor USL a fost negativ, Antonescu şi Ponta venind cu propunerea alegerilor anticipate. „Am crezut că este locul unui compromis cu opoziţia. Dar nu se poate face compromis asupra votului la referendum legat de numărul de parlamentari. Ideea de reprezentare a teritoriului într-o cameră mi se pare rezonabilă atât timp cât se respectă numărul de 300. Sunt hotărât să nu renunţ la problema legată de prezumţia automată că averile sunt licite. Contravine deciziilor UE, din 2005, prin care se stabileşte un regim de confiscare rapidă a averilor ilicite”, a spus Traian Băsescu.

Preşedintele a subliniat în continuare că organizarea României în opt mari judeţe ar duce la scăderea costurilor cu administrarea statului: „Avem 1.245.980 de salariaţi în administraţia centrală şi locală. Cheltuielile, anul trecut, cu aceşti salariaţi au fost 25,4% din veniturile bugetului de stat. Apoi, pentru acest aparat au fost cheltuieli materiale de 17,7%. Deci aproape jumătate din veniturile bugetului sunt cheltuite cu aparatul de stat, ceea ce este extrem de mult”, a spus Traian Băsescu.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a început prin a-şi exprima speranţa că discută cu „un preşedinte de stat, nu cu şeful PDL”. Antonescu a anunţat apoi că parlamentarii PNL şi PSD sunt pregătiţi să dezbată revizuirea Constituţiei „în Parlamentul următor”.

„Înseamnă o amânare, dar şi un spor de legitimitate, în comparaţie cu graba dumneavoastră sau a altcuiva de a tranşa acum chestiuni care se tranşează pentru 30 de ani. În privinţa reorganizării, noi nu vorbim şi  nu vom vota desfiinţarea judeţelor. Dumneavostră, ca iniţiator, trebuie să o opriţi aici pentru că are consecinţe din cele mai nefaste”, I-a spus Crin Antonescu lui Traian Băsescu.

Liderul PSD, Victor Ponta, a intervenit şi a cerut alegeri anticipate şi guvern tehnocrat. „Domnule preşedinte, cu dumneavoastră nu facem compromisuri. Suntem dispuşi să sprijinim formarea unui guvern tehnocrat. Propunem alegeri anticipate în noiembrie 2011. Vrem să ieşim din criza politica. Vă propun sa ne întoarcem la popor”, a spus preşedintele PSD.

Traian Băsescu a respins ideea formulată de Victor Ponta. „În mod categoric, orice propunere de vulnerabilizare a stabilităţii politice e exclusă. Din partea mea nu va exista un suport pentru împingerea ţării în alegeri anticipate”, a spus şeful statului.

„Nu aveţi ce compromisuri să faceţi cu noi. Nu am văzut un document, ci numai vorbe goale”, a mai spus Victor Ponta.

De precizat faptul că discuţia între preşedinte şi cei doi lideri ai opoziţiei a fost transmisă în direct la cererea USL. Nu acelaşi lucru s-a întâmplat de la orele 16.00, când Traian Băsescu s-a întâlnit cu reprezentanţii puterii şi cei ai naţionalităţilor, altele decât cea maghiară. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.