Acasă Uncategorized Bucureşti: Funeriu crede ca s-a terminat cu spaga

Bucureşti: Funeriu crede ca s-a terminat cu spaga

DISTRIBUIȚI

101877 – 17062011 – Ministrul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, Daniel Petru Funeriu, a participat la Forumul JRC/Romania Information Exchange Event, care s-a desfăşurat joi la Palatul Parlamentului. Cu această ocazie, ministrul Educaţiei a avut o întâlnire bilaterală cu directorul general al Centrului Comun de Cercetare al Comisiei Europene, Dominique Ristori, în care au fost discutate viziuni şi politici de cercetare la nivel european, noul rol al instituţiilor de cercetare în plan naţional şi internaţional precum şi contribuţia României ca generator de politici în domeniul cercetării europene.

MinistrulFuneriu a punctat câteva aspecte legate de progresul cercetării româneşti, menţionând că bugetul alocat acestui sector a crescut cu cel peste 40% comparativ cu anul precedent. Totodată, el a precizat că sectorul cercetării româneşti se dezvoltă în prezent pe trei paliere importante. În primul rând, România se preocupă de întărirea colaborărilor internaţionale relevante – proiectul ELI (cel mai mare laser din Europa care se va construi pe platforma de la Magurele) şi participarea României la Centrul European de Cercetări Nucleare şi în Infrastructură pentru cercetări în domeniul antiprotonilor şi ionilor – fiind exemple elocvente în acest sens.

În al doilea rând, Ministerul Educaţiei a realizat un cadru legislativ care invită la valoare şi performanţă. „Fondurile pentru proiectele de cercetare ştiinţifică din România vor fi acordate doar pe criterii de competitivitate premiindu-se performanţa. S-a terminat cu banii daţi pentru prietenii evaluatorilor. Trierea proiectelor se va face după criterii şi valori internaţionale. România, în cercetare, nu e numai un consumator de politici europene, ci trebuie să devină şi un generator de politici europene”, a precizat Funeriu.

În opinia ministrului, un al treilea aspect care va genera plus valoare domeniului cercetării româneşti îl reprezintă întoarcerea în ţară a cercetătorilor români. „Românii din afara ţării reprezintă un rezervor imens de expertiză. Marea oportunitate a României în învăţământul superior şi cercetare depinde şi de ei. Cercetătorii români care activează în străinatate se vor întoarce acasă doar atunci când vor avea încredere şi subliniez acest lucru, doar când vor avea încredere în mecanismele de promovare academică, când vor avea încredere în faptul că valoarea este respectată şi finanţată şi când vor găsi o Românie predictibilă” a subliniat ministrul Funeriu.    

La rândul său, directorul general al Centrului Comun de Cercetare al Comisiei Europene, Dominique Ristori, a salutat progresele României în domeniul cercetării. „Am fost foarte încântat să văd că priorităţile României se axează pe consolidarea cooperării internaţionale, facilitarea participării oamenilor de ştiinţă români la toate reţelele europene şi că finanţarea oamenilor şi a proiectelor ia in calcul doar calitatea şi valoarea”, a spus Ristori. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.