Acasă Uncategorized Bucureşti: Guvernul a descoperit etnobotanicele

Bucureşti: Guvernul a descoperit etnobotanicele

DISTRIBUIȚI

 – 101461 – 02062011 – Guvernul a adoptat un proiect de lege privind combaterea operaţiunilor cu produse cu efecte psihoactive, altele decât cele prevăzute de acte normative în vigoare.

„Fenomenul etnobotanicelor a căpătat proporţii mari în România şi pentru  a ne pune în siguranţă copiii, tinerii în general, am luat decizia de a propune

 Parlamentului un proiect de lege extrem de dur pentru combaterea acestui fenomen”, a declarat prim-ministruL Emil Boc la finalul şedinţei de Guvern.

 

 

Premierul Boc a arătat că proiectul de lege prevede şi posibilitatea ca autorităţile statului – Ministerul Sănătăţii, Autoritatea Naţională de Protecţie a Consumatorului, Agenţia Naţională Sanitar-Veterinară şi organele de poliţie – să poată adopta măsuri de precauţie, precum blocarea mărfii, retragerea de pe piaţă, interzicerea utilizării produselor, suspendarea activităţilor, publicităţii sau, după caz, închiderea provizorie a locaţiilor în care se desfăşoară aceste operaţiuni.

Actul normativ, realizat după model polonez, prevede obligaţia ca, de la intrarea în vigoare a legii şi publicarea normelor de aplicare, toate magazinele care comercializează produse susceptibile de a avea efecte psihoactive să fie reautorizate.

În vederea autorizării, toţi operatorii economici care desfăşoară sau urmează să desfăşoare activităţi vor trebui să depună documentaţii şi mostre la Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară, care va analiza documentaţia şi va transmite laboratoarelor acreditate mostrele puse la dispoziţie de operatori, a explicat ministrul Sănătăţii, Attila Cseke.

După întocmirea unui buletin de analiză compoziţia acelui produs va fi transmisă unui grup de specialişti din domeniul farmacologiei, toxicologiei şi toxico-dependenţei şi de la Comisia de psihiatrie a Ministerului Sănătăţii, numiţi de Ministerul Sănătăţii şi Ministerului Administraţiei şi Internelor, care vor spune dacă acele componente ale produsului respectiv pot produce efecte psihoactive sau nu. Cheltuielile necesare autorizării sunt în sarcina solicitantului.

Ministrul Sănătăţii a precizat că, în cazul în care operaţiunile supuse controlului sunt efectuate prin Internet, autorităţile statului vor putea solicita Ministerului Comunicaţiilor şi  Societăţii Informaţionale să întreprindă demersurile care pot fi efectuate conform legii pentru a bloca site-urile respective pe care se face publicitate la acele produse.

De asemenea, premierul a declarat că o parte importantă a legii se referă la incriminarea penală cu închisoarea a acelora care realizează comerţul cu astfel de produse.

Astfel, de exemplu, fapta persoanei care, fără a deţine autorizaţie eliberată în condiiţile prezentei legi, efectuează operaţiuni cu produse ştiind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 8 ani şi interzicerea unor drepturi, dacă fapta nu constituie o infracţiune mai gravă.

De asemenea, tot în categoria infracţiuni se înscrie şi publicitatea făcută oricăror produse pretinzând în mod credibil că prin consum acestea produc efecte psihoactive, faptă care se pedepseşte cu închisoarea de la 1 la 3 ani.

 „Sunt prevăzute şapte tipuri de infracţiuni în proiectul de act normativ, care pot conduce până la aplicarea unor sancţiuni cu închisoarea de până la 20 de ani, dacă comercializarea unor asemenea produse a avut ca efect decesul unei persoane”, a precizat Attila Cseke.

Infracţiunile sunt propuse a fi în competenţa Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism.

Proiectul de lege va fi transmis Parlamentului pentru aprobare în procedură de urgenţă. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.