Acasă Uncategorized Bucureşti: Guvernul face ordine în acordarea ajutoarelor sociale

Bucureşti: Guvernul face ordine în acordarea ajutoarelor sociale

DISTRIBUIȚI

– 101463 – 02062011 – Legea asistenţei sociale a fost aprobată de Executiv în ședința de miercuri. Potrivit noilor reglementări, va exista un set de principii şi reguli generale de acordare a măsurilor de asistenţă social, astfel încât de ajutoare sociale să beneficieze numai persoanele aflate cu adevărat în dificultate.

Noile reglementări au în vedere faptul că responsabilitatea privind dezvoltarea capacităţii de integrare socială şi soluţionarea situaţiilor de dificultate

 revine, în primul rând, fiecărei persoane şi familii.

 

 

”Cu alte cuvinte, punem accentul pe responsabilitatea individuală şi pe funcţia complementară a statului de a-i ajuta cu adevărat doar pe cei care cu adevărat au nevoie de sprijinul şi intervenţia statutului. Pentru că, din nefericire, un program de asistenţă socială generalizat, care nu face distincţie între cei care pot să muncească şi cei care nu pot să muncească, nu este unul eficient pentru un stat. Consumă resurse inutil şi nu îi sprijină pe cei care cu adevărat sunt în nevoie. Acest proiect de lege vine şi îi sprijină direct pe cei care sunt în nevoie, fie că au o problemă de handicap, o problemă de şomaj, o problemă temporară – iar statul vine să-l ajute să iasă dintr-o asemenea situaţie”, a explicat Emil Boc, şeful Executivului.

Cel de-al doilea principiu aflat la baza acestui act normativ este acela de a încuraja persoanele aflate în astfel de situaţii să revină pe piaţa muncii şi să le scoată din starea de dependenţă faţă de stat.

”Scopul acestei legi este să nu facem cetăţeanul dependent de stat toată viaţa lui, ci dimpotrivă, să-i creăm mijloacele prin care să poată să iasă dintr-o asemenea stare de dependenţă şi să îşi poată croi propriul lui destin, aşa cum şi-l doreşte. Intervenţia statului trebuie să fie prin asigurarea egalităţii de şanse şi de tratament, oferirea de oportunităţi, de sprijin pentru cei care cu adevărat nu pot fără intervenţia statului”, a declarat Emil Boc.

Pe de altă parte, se instituie o limită maximă pentru beneficiile cumulate de care poate dispune o persoană sau familie, urmând ca nivelul acestui cuantum să fie stabilit anual, prin hotărâre de guvern.

Pentru ca actul normativ adoptat miercuri să aibă efectele scontate de la 1 ianuarie 2012, trebuie ca până la sfârşitul anului în curs să fie modificate alte 15 acte normative aflate în vigoare şi adoptate alte cinci acte normative noi, a precizat şeful Executivului.

Conform noii legi-cadru a asistenţei sociale, beneficiile sociale acordate au fost încadrate în patru categorii: 1. beneficii sociale pentru prevenirea şi combaterea sărăciei şi riscului de excluziune socială; 2. beneficii sociale pentru susţinerea copilului şi familiei; 3. beneficii sociale pentru sprijinirea persoanelor cu nevoi speciale; 4. beneficii sociale pentru situaţii deosebite. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.