Acasă Uncategorized Bucureşti: PIB-ul a crescut cu 1,7% în primul trimestru din 2011

Bucureşti: PIB-ul a crescut cu 1,7% în primul trimestru din 2011

DISTRIBUIȚI

101636 – 08062011- Produsul Intern Brut (PIB) estimat pentru trimestrul I 2011 a fost de 106723,5 milioane lei preţuri curente, în creştere – în termeni reali – cu 1,7% faţă de trimestrul I 2010, anunţă Institutul Naţional de Statistică.

Industria a fost ramura de activitate care a înregistrat cea mai mare creştere a volumului de activitate, cu 10,1%, urmată de comerţ, repararea automobilelor   şi articolelor casnice; hoteluri   şi restaurante; transporturi şi telecomunicaţii, cu 1,1%.

Reduceri mai importante ale volumului de activitate s-au înregistrat în alte activităţi de servicii (-6,1%), în activităţile financiare, imobiliare, de închirieri şi serviciile pentru întreprinderi (-3,2%) şi în construcţii (-2,4%). O reducere mai mică s-a înregistrat în agricultură, vânat şi silvicultură, pescuit şi piscicultură (-0,4%). Ca o consecinţă a evoluţiei pozitive a valorii adăugate brute pe ansamblul economiei, s-a majorat volumul impozitelor pe produs colectate la bugetul de stat, impozitele nete pe produs înregistrând o creştere cu 1,3%.  

Din punctul de vedere al utilizării PIB, în trimestrul I 2011 cererea internă a scăzut cu 0,5 procente, comparativ cu acelaşi trimestru din anul 2010, ca urmare a reducerii atât a formării brute de capital fix (-2,2%) cât şi a consumul final total (-3,0%), acesta din urmă fiind influenţat, în mod special, de diminuarea semnificativă a volumului cheltuielii pentru consum final a administraţiilor publice (-10,5%).

Un efect pozitiv asupra PIB l-a avut îmbunătăţirea exportului net ca urmare a creşterii mai accentuate a volumului exporturilor de bunuri şi servicii (+23,6%) comparativ cu cea a volumului importurilor (+15,4%). – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.