Acasă Uncategorized Bucureşti: Piese arheologice recuperate din Germania, prezentate la Muzeul Naţional de Istorie

Bucureşti: Piese arheologice recuperate din Germania, prezentate la Muzeul Naţional de Istorie

DISTRIBUIȚI

101780 – 14062011 – Muzeul Naţional de Istorie a României anunţă faptul că în luna iunie, în cadrul seriei de micro-expoziţii „Exponatul lunii”, vor fi prezentate o serie de piese arheologice de primă importanţă recuperate în urmă cu o lună de autorităţile statului român în Germania. Este vorba de cea de-a treisprezecea brăţară de aur dacică din zona Sarmizegethusei Regia, două umbo-uri de scut de paradă din fier şi 229 monede de argint dacice de tip Koson şi stateri de tip Lysimachos, emişi la Tomis şi Callatis.

Micro-expoziţia amintită este organizată la sediul Muzeului Naţional de Istorie a României. În cadrul acesteia vor fi expuse: o brăţară regală dacică de aur decorată cu capete de dragoni înaripaţi şi palmete; două umbo (partea centrală, de întărire a unui scut de lemn acoperit cu piele) provedind de la scuturi de paradă decorate cu reprezentări de animale reale sau fantastice; o selecţie din cadrul tezaurelor monetare antice recent recuperate.

Piesele recuperate în prima jumătate a lunii mai 2011 constituie cea mai importantă repatriere de piese arheologice şi numismatice (232 piese) efectuată de către autorităţile române de când acestea au solicitat aplicarea prevederilor convenţie internaţionale UNIDROIT (Roma 1995). Până în prezent s-au desfăşurat şase operaţiuni de recuperare şi repatriere a brăţărilor de aur dacice (respectiv patru în 2007, una în 2008 şi una în 2009), din care una a vizat o piesă recuperată pe teritoriul României, celelalte având ca obiect piese de patrimoniu recuperate, prin aplicarea convenţiei UNIDROIT, din Statele Unite ale Americii, Franţa, Elveţia şi Germania. La realizarea expertizelor ştiinţifice ale acestor bunuri arheologice şi numismatice excepţionale aparţinând patrimoniului cultural naţional al României, recuparate cu sprijinul organelor judiciare ale statului român, Guvernului României şi Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional au participat o serie specialişti români din cadrul unor muzee şi institute de cercetare de profil, iar expertizele s-au realizat şi într-o serie de laboratoare specializate din Franţa, Statele Unite ale Americii şi Marea Britanie.

Brăţara dacică de aur a fost numerotată în continuarea celor 12 brăţări recuperate până în prezent de către statul român şi care sunt expuse la Muzeul Naţional de Istorie a României, astfel căpătând numărul de ordine 13. Piesa este realizată din aur, având 6,5 spirale şi o greutate de 933,4 grame. Cele două umbo-uri de scut de paradă provin din cetatea dacică de la Piatra Roşie şi sunt realizate din tablă de fier prin prelucrare în tehnica au repoussé la cald, având diametrul maxim actual de circa 42 cm şi o greutate de circa 1,5 kg fiecare; pe unul dintre acestea este reprezentat un zimbru, iar pe celălalt un grifon, fiind vorba de piese foarte rare din repertoriul armamentului dacic. Cele 229 de monede cuprind 27 de piese din aur de tip Lysimachos sau Pseudo-Lysimachos, 39 din argint de tipul Koson „clasic” şi 163 din argint imitând tetradrahmele de tip Macedonia I. Toate aceste obiecte deosebite au fost sustrase ilicit de jefuitori de comori din zona cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei, monumente antice înscrise în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.