Acasă Uncategorized Bucureşti: Preşedintele PC: Boc – repetent şi la agricultură

Bucureşti: Preşedintele PC: Boc – repetent şi la agricultură

DISTRIBUIȚI

101899 – 17062011 – Preşedintele PC, Daniel Constantin, considerăn că declaraţiile premierului de joi seara de pe un post tv, referitoare la reorganizarea administrativă, aduc grave prejudicii agenţiilor din subordinea Ministerului Agriculturii. “Premierul a dat un exemplu total neinspirat, şi anume APIA, şi a spus că sunt prea multe structuri în subordinea ministerului şi că anumite centrele locale ar putea trece în subordinea primariilor sau a Camerelor Agricole. Practic, se doreşte transferarea centrelor locale APIA, în număr de 264, în subordinea camerelor agricole sau a autorităţilor locale. În ambele cazuri se perturbă profund activitatea APIA şi efectuarea plăţilor către fermieri. Mai grav, în cazul camerelor agricole, acestea sunt realizate printr-o lege care încalcă prevederile europene referitoare la acest tip de instituţie, politizând instituţia în mod excesiv.

 

Prin transferarea centrelor locale s-ar produce o scurtcircuitare gravă în activitatea APIA, deoarece nivelul central şi cel judeţean nu ar mai avea niciun control asupra celor care fac munca de verificare şi de teren, cei din centrele locale.

            Aceasta este cea de-a treia lovitură pe care Guvernul o dă APIA, după cea prin care s-a redus personalul de la 5.390 la 4.852 şi cea prin care salariile angajaţiilor APIA au fost drastic reduse. S-a ajuns la situaţia în care un angajat APIA gestionează peste 800 de dosare, faţă de media şi recomandarea europeană ca un angajat APIA să lucreze cu maxim 250 de dosare. În plus, în decursul ultimilor doi ani, s-au redus salariile neţinâdu-se cont de recomadările Comisiei Europene, care atrăgea atenţia asupra faptului că personalul APIA trebuie motivat financiar corespunzător pentru a nu pune în pericol derularea în condiţii normale a plăţilor către fermieri.

            Decizia este profund ilegală deoarece este vorba de legea de înfiinţare  a APIA, Legea 1/2004, care este o lege organică şi nu a fost propus niciun act normativ care să conducă la această modificare. Această lege nu poate fi modificată în mod samavolnic prin ordin de ministru sau ordonanţă a Guvernului. Există o acreditare şi trebuie cerut un punct de vedere la autoritatea cmpetentă şi la DG AGRI.

            Probabil avem de-a face cu o nouă restructurare APIA şi se vrea ca o serie de activităţi – de exemplu: primire de cereri, controlul pe teren – să fie date către camerele agricole pentru a putea fi externalizate serviciile şi pentru a se încheia noi contracte cu anumite firme, evident ale clientelei politice.

            Cel mai grav, însă, este ca viitorul subvenţiilor pe care fermierii ar trebui să le primească devine foarte incert. O instituţie precum APIA, sfâşiată prin această decizie, nu are cum să-şi îndeplinească misiunea, iar fermierii vor fi cei care vor avea cel mai mult de suferit ca urmare a acestei decizii iresponsabile”, a declarat preşedintele PC. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.