Acasă Uncategorized Bucureşti: Primele încercări pentru elaborarea Strategiei Nationale privind integrarea socială şi profesională...

Bucureşti: Primele încercări pentru elaborarea Strategiei Nationale privind integrarea socială şi profesională a persoanelor cu autism

DISTRIBUIȚI

101643 – 08062011- Proiectul „Şi ei trebuie sa aiba o şansă!” îşi propune creşterea şanselor de integrare socială şi, ulterior, de acces pe piaţa muncii, a copiilor şi tinerilor afectaţi de tulburări de spectru autist (TSA), prin diagnosticarea precoce şi facilitarea accesului la servicii şi programe de recuperare şi asistenţă specializată.

Proiectul are o durată de trei ani şi este implementat de Fundaţia Romanian Angel Appeal în parteneriat cu Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale – Direcţia Generală Protecţia Copilului şi Asociaţia de Psihoterapii Cognitive şi Comportamentale din România.

Miercuri, 15 iunie a. c., va avea loc prima reuniune a grupului de lucru pentru elaborarea Strategiei Nationale privind integrarea socială şi profesională a persoanelor cu TSA.

Grupul de lucru este format din 30 de reprezentanţi ai ministerelor, inspectoratelor scolare, instituţiilor publice şi ONG-urilor care lucreaza cu copii/persoane cu tulburări de spectru autist.

De asemenea, vor începe sesiunile de formare şi certificare pentru specialiştii care vor fi implicaţi în terapii de recuperare a persoanelor cu TSA. Cursurile sunt gratuite şi organizate în parteneriat cu Asociaţia de Psihoterapii Cognitive si Comportamentale din România şi Directia Generală Protecţia Copilului.

80 de profesionişti (psihologi) vor fi formati în monitorizarea activităţii de recuperare a persoanelor cu TSA, în cadrul cursului “Intervenţii terapeutice în recuperarea persoanelor cu tulburare de spectru autist (monitorizarea eficienţei activităţii)”. Vor avea loc două sesiuni de instruire, a câte trei zile consecutive (20 de ore), pentru grupe diferite de participanţi ( 9 – 11 iulie la Bucureşti, 30 iulie – 1 august la Cluj).

500 de profesionişti din serviciile publice şi private adresate persoanelor cu TSA vor fi formaţi în cadrul cursului “Intervenţii terapeutice în recuperarea persoanelor cu tulburare de spectru autist. Fundamente (aplicaţii practice)”. Vor avea loc şase sesiuni de instruire, a câte şase zile consecutive, pentru grupe diferite de participanţi, în perioada august 2011 – ianuarie 2012.

În cursul acestei luni (iunie) se finalizează două module de educaţie medicală continuă la distanţă (e-learning) destinate medicilor de familie, pediatrilor si psihiatrilor, în vederea depistării precoce a tulburărilor de spectru autist. Dosarul urmează a fi depus, spre acreditare, la Colegiul Medicilor, iar modulele de formare vor putea fi accesate începând din iulie 2011.

            Prin proiect se vizează formarea şi certificarea a cel putin 1.200 de medici de familie şi pediatri, însă modulele de curs vor fi active şi dupa terminarea proiectului, lăsând astfel deschis accesul medicilor la formare continuă pe zona depistării precoce a TSA. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.