Acasă Uncategorized Bucureşti: USL vrea 325 de parlamentari

Bucureşti: USL vrea 325 de parlamentari

DISTRIBUIȚI

101687 – 09062011- USL va depune, luni, la Parlament un proiect de lege pentru modificarea Legii electorale. Este vizată în primul rând scăderea numărului de parlamentari de la 471 cât sunt în prezent la 325. De asemenea, parlamentarii ar urma să fie aleşi în sistem majoritar cu un singur tur de scrutin pe sitemul câştigă mandatul candidatul care obţine cele mai multe voturi. Proiectul, care vine să modifice Legea electorală, prevede, în principiu, scăderea numărului de parlamentari la 325, din care 109 senatori şi 216 deputaţi.  Proiectul USL schimbă astfel norma de reprezentativitate a cetăţenilor. Dacă în prezent un senator reprezenta 160.000 de locuitori, în proiectul USL norma de reprezentativitate va creşte la 210.000 de locuitori. La deputaţi, norma de reprezentativitate este de un deputat la 60.000 de locuitor şi este estimată să crească la 110.000 de locuitori.


Potrivit proiectului USL calitatea de deputat sau de senator este incompatibilă cu demersul de abandonare a ideologiei pe baza căreia a fost votat respectivul deputat  sau senator. Garanţia păstrării de către deputaţi şi/sau senatori a ideologiei este dată de menţinerea calităţii de membru al respectivului partid, pe durata întregului mandat de deputat şi/sau senator.

Un parlamentar nu poate acţiona ca independent în Parlamentul României dacă a fost ales ca deputat sau senator în calitate de membru al unui partid politic, cu excepţia situaţiei în care respectivul parlamentar a fost ales în urma scrutinului uninominal ca independent, se mai arată în proiectul USL.

Deputaţii şi senatorii vor fi aleşi prin scrutin nominal într-un singur tur, mai prevede  proiectul USL. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.