Acasă Uncategorized Chişinău: Moldovenii, din nou la vot

Chişinău: Moldovenii, din nou la vot

DISTRIBUIȚI

101919 – 19062011 – În peste 500 de localitati din Republica Moldova se desfăşoară duminica al doilea tur al alegerilor locale. La Chisinau, lupta se da intre candidatul Partidului Liberal, sustinut de Alianta pentru Integrare Europeana, si candidatul Partidului Comunistilor. Ambii au sanse mari sa devina primar, dupa ce in primul tur niciunul dintre ei nu a reusit sa adune peste 50% din numarul total de voturi.

In primul tur liberalul Dorin Chirtoaca a acumulat majoritatea voturilor in suburbii, in timp ce comunistul Igor Dodon a adunat peste 50% din voturi in Chisinau, potrivit Comisiei Electorale Centrale. In total, candidatul Partidului Comunistilor a obtinut 48,07% din voturi, in timp ce reprezentantul Partidului Liberal a castigat 46,51% din sufragii.

La turul 2, draperiile de la intrarea in cabina de vot vor fi scoase, conform deciziei Comisiei Electorale Centrale. Masura vizeaza evitarea oricarei suspiciuni de frauda.

Atentia la alegerile locale din 19 iunie indreapta asupra municipiului Chisinau, miza alegerilor de aici fiind cu atat mai mare cu cat economia Republicii Moldova este concentrata in proportie de aproximativ 60% in capitala, iar eventualele proiecte economico-financiare si comerciale anunta beneficii serioase.

Dincolo de beneficiile economice, scrutinul de duminica din Chisinau are mize politice nationale. Se asteapta ca rezultatul alegerilor sa limpezeasca apele pe scena politica din Republica Moldova, unde fortele proeuropene aflate la guvernare nu au reusit de mai bine de doi sa gaseasca o solutie pentru alegerea presedintelui tarii.

O victorie a candidatului comunist va oferi PCRM parghiile pentru declansarea unui nou scrutin legislativ anticipat in Republica Moldova, considera expertii, care spun ca prin castigarea Chisinaului formatiunea condusa de Vladimir Voronin isi va consolida pozitia in discutiile cu partidele proeuropene pe tema alegerii presedintelui. In plus, victoria la Chisinau ar avea si un efect simbolic pentru comunisti, care nu au castigat niciodata lupta pentru Primaria Capitalei.

In schimb, o victorie a candidatului liberal, sustinut de coalitia proeuropeana, ar putea ajuta fortele democratice aflate la guvernare in Republica Moldova sa impuna o solutie in vederea desemnarii sefului statului si inclusiv sa continue procesul de apropiere de UE inceput dupa opt ani de guvernare comunista. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.