Acasă Uncategorized Geneva: Romania a fost aleasa membru al Comitetului de Implementare al Convenţiei...

Geneva: Romania a fost aleasa membru al Comitetului de Implementare al Convenţiei de la Espoo

DISTRIBUIȚI

102096 – 24062011 – În perioada 20-23 iunie 2011 a avut loc la Geneva cea de-a 5-a sesiune a Reuniunii Părţilor la Convenţia privind Evaluarea Impactului asupra Mediului în context transfrontier (Convenţia de la Espoo). Din partea României a participat la lucrările reuniunii o delegaţie condusă de domnul Cristian Apostol, Secretar de Stat în cadrul Ministerului Mediului şi Pădurilor.

În urma sesizării de către România a Comitetului de Implementare al Convenţiei privind nerespectarea de către Ucraina a obligaţiilor care îi revin în temeiul Convenţiei referitor la proiectul canalului Bâstroe, Reuniunea Părţilor a confirmat că Ucraina încalcă în continuare prevederile Convenţiei de la Espoo în ceea ce priveşte acest proiect, şi a considerat că avertismentul adresat Ucrainei în acest sens, încă din anul 2008, trebuie să rămână  în continuare în vigoare.

Reuniunea Părţilor a încurajat în acelaşi timp Ucraina să continue demersurile începute în vederea respectării Convenţiei de la Espoo. De asemenea, guvernului ucrainean i s-a cerut să respecte concluziile Raportului elaborat de mai mulţi experţi independenţi, având ca obiect măsurile pe care acesta trebuie să le ia pentru respectarea Convenţiei, inclusiv în ceea ce priveşte proiectul Bâstroe.

Astfel, urmare a deciziei adoptate la cea de-a 5-a Reuniune a Părţilor, Ucraina are obligaţia de a raporta Comitetului de Implementare a Convenţiei, la sfârşitul fiecărui an, măsurile luate pentru a asigura conformitatea proiectului cu prevederile Convenţiei.

De asemenea, România a fost aleasă membru al Comitetului de Implementare al Convenţiei. Această alegere confirmă aprecierea practicii României de respectare a prevederilor Convenţiei.

Convenţia de la Espoo reglementează realizarea evaluării impactului asupra mediului în situaţia în care un anumit proiect poate avea impact transfrontier. România a sesizat Comitetul de Implementare al acestei Convenţii susţinând că Ucraina nu îşi respectă obligaţiile care îi revin, în temeiul Convenţiei, privind proiectul canalului Bâstroe. Comitetul şi, începând cu anul 2008, Reuniunea Părţilor, consideră că Ucraina nu respectă prevederile Convenţiei de la Espoo.

Reuniunea Părţilor este organul de decizie al Convenţiei de la Espoo şi se întruneşte o dată la 3 ani. Reuniunea din 2008 a Convenţiei a avut loc la Bucureşti, iar cea din 2014 se va desfăşura în Ucraina. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.