Acasă Uncategorized Moscova: Rusia cere SUA să abandoneze imediat amplasarea scutului antirachetă în Europa...

Moscova: Rusia cere SUA să abandoneze imediat amplasarea scutului antirachetă în Europa de Est

DISTRIBUIȚI

– 101440 – 01062011  Un oficial rus de rang înalt a cerut marţi Statelor Unite să „abandoneze imediat” proiectul de scut antirachetă din Europa de Est, pe motiv că „subminează” consolidarea încrederii între Moscova şi Washington, precum şi între Rusia şi NATO.

„Este necesar să fie abandonat imediat proiectul de creare pe viitor a unor sisteme de apărare antirachetă” americane în Europa, a declarat preşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe din Camera inferioară a Parlamentului rus

 (Duma), Konstantin Kosacev, citat de Realitatea Tv.

 

 

„Aceste sisteme nu ameninţă Rusia, pentru că sunt concepute pentru a face faţă armelor specifice, rachete cu rază scurtă şi medie de acţiune, pe care Rusia nu le posedă”, a explicat Kosacev. „Dar unele iniţiative ca acestea subminează procesul de consolidare a încrederii între Rusia şi Statele Unite şi între Rusia şi NATO”, a adăugat el.

Washingtonul şi Varşovia au semnat în iulie 2010 un protocol care concretizează acordul Poloniei de a găzdui o componentă a viitorului scut antirachetă american din Europa, care nemulţumeşte Moscova.

O nouă etapă a fost atinsă la 3 mai, cu semnarea unui acord între Statele Unite şi România, pentru desfăşurarea unor elemente ale viitorului scut antirachetă în această ţară.

SUA au anulat în septembrie 2009 un prim proiect de scut antirachetă, pus la punct de administraţia George W. Bush, care a generat nemulţumirea Rusiei, şi au anunţat o nouă versiune, mai puţin controversată, dar numeroase dezacorduri continuă să existe. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.