Acasă Uncategorized New York: Candidatura guvernatorului băncii centrale a Israelului la şefia FMI a...

New York: Candidatura guvernatorului băncii centrale a Israelului la şefia FMI a fost blocată

DISTRIBUIȚI

101782 – 14062011 – Conducerea Fondului Monetar International (FMI) a blocat candidatura guvernatorului bancii centrale a Israelului, Stanley Fischer, la postul de director general al institutiei financiare, transmite Reuters.

Board-ul FMI a respins modificarile necesare la regulamentul institutiei pentru a permite unei personalitati trecute de varsta de 65 de ani – cazul lui Stanley Fischer – sa candideze la sefia Fondului, au declarat surse oficiale din consiliul executiv al FMI.

Oficialii citati au declarat ca schimbarea regulilor pentru Fischer (67 de ani) ar fi impus redeschiderea procesului de selectie, pentru a permite inscrierea in cursa a unor candidati mai in varsta. Regulamentul FMI impune de asemenea ca directorul general al institutiei sa nu aiba mai mult de 70 de ani.

Decizia creste practic sansele ministrului francez al Finantelor, Christine Lagarde, favorita pentru ocuparea postului lasat liber in luna mai de conationalul sau Dominique Strauss-Kahn.

Pe lista scurta a candidatilor la sefia FMI sunt Lagarde si Agustin Carstens, guvernatorul bancii centrale a Mexicului, fara vreo mentiune privind candidatura lui Fischer.

Oficialul israelian, care are si cetatenie americana, si-a anuntat sambata candidatura la sefia FMI. El era considerat un rival serios pentru Lagarde, fiind respectat in cercurile economice internationale.

Stanley Fischer a fost economist sef al Bancii Mondiale timp de 2 ani si numarul doi al FMI vreme de 7 ani. Tot lui i se datoreaza faptul ca Israelul a fost relativ crutat de recesiunea globala. Cand a devenit trezorierul sef al Israelului, i s-a permis in mod exceptional sa-si pastreze cetatenia americana. Ori, tocmai asta i-ar putea juca feste. Fie pentru ca postul este prin traditie rezervat europenilor, fie pentru ca nu va obtine sustinerea statelor arabe.

Lagarde este sustinuta de Europa, care detine o treime din voturi la varful FMI, si de mai multe tari in frunte cu Indonezia, singura mare economie emergenta care si-a anuntat sprijinul oficial pentru ministrul francez. Lagarde ar putea deveni prima femeie care ocupa postul de director general al FMI.

Carstens are sprijinul a 12 tari din America Latina.

Procesul de desemnare a noului sef al FMI ar trebui sa se incheie pana la 30 iunie, conform planificării. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.