Acasă Uncategorized „Romania rateaza oportunitati de identificare ca pilon important pentru politica energetica europeana”

„Romania rateaza oportunitati de identificare ca pilon important pentru politica energetica europeana”

DISTRIBUIȚI

 – 101476 – 02062011

Adina Valean, unul dintre raportorii Parlamentului European pe infrastructura energetica, a organizat miercuri, 1 iunie, o audiere pe tema „Conectarea infrastructurilor energetice si de transport ale Europei”, in

 

 

Valean considera ca, in acest dosar, UE trebuie sa fie ambitioasa, dar si cu simt practic. „Trebuie sa evitam investitiile prea mari in proiecte grandioase fara a stabili clar prioritatile. Este esential sa identificam proiectele mai mici, mai putin costisitoare, dar eficiente si, mai ales, care pot fi implementate rapid si pot crea un avantaj imediat”.

„Aproximativ 1.000 de miliarde de euro trebuie investiti in sistemul energetic al Uniunii Europene pana in 2020,  pentru a ne atinge tintele in materie de energie si clima. Aproape jumatate din aceasta suma va fi necesara pentru retele. Desi unii experti dezbat daca aceasta suma e prea optimista sau prea pesimista, nimeni nu poate contesta ca sunt necesare investitii importante si ca e nevoie de actiune acum”

”Trei lucruri avem de facut pentru a incuraja investitiile private”, considera Adina Valean. „Sa asiguram stabilitate legislativa, sa armonizam legislatitia la nivel regional si european si sa realizam separarea proprietatii pentru retelele de transport”.

Deoarece finantarea ramane problema-cheie in ceea ce priveste proiectele de infrastructura, Adina Valean a salutat „creativitatea Comisiei Europene si propunerea vizand obligatiunile pentru finantarea proiectelor (project bonds) care va fi prezentata oficial in iunie”. „Piata este cea care trebuie sa conduca acest proces, deci investitiile private trebuie sa prevaleze. Finantarea publica partiala poate fi justificata doar atunci cand nu exista o motivatie comerciala clara”, a motivat deputata europeana.

Totodata, „pentru ca toate acestea sa se si intample si pentru a fi cu adevarat pregatiti pentru secolul 21, este imperios sa ne schimbam mentalitatea si sa dam mai multa putere si mai mult control consumatorilor”.

In ceea ce priveste Romania, problema esentiala este legata de lipsa unei strategii energetice ca politica de nisa in cadrul UE. ,,Romania rateaza cu fiecare zi oportunitati de identificare ca pilon important pentru politica energetica europeana. Toate proiectele noastre, oricum prea palide si prea putine, nu sunt promovate suficient, nu aduna sustinere si finantare europeana sau privata. Am ratat in politica de vecinatate, AGRI nu se misca si ne leganam in iluzoriul Nabucco. E prea putin si riscam sa fie prea tarziu”, a conchis Adina Valean.

La audiere au participat reprezentanti ai Comisiei Europene, Bancii Europene pentru Investitii si ai Autoritatilor Nationale de Reglementare, precum si Membri ai Parlamentului European. Audierea face parte din programul grupului de lucru privind finantarea infrastructurii energetice si de transport, initiat de Adina Valean in cadrul ALDE. Urmatoarea intalnire a grupului va avea loc pe 22 iunie si va avea ca invitati reprezentanti ai companiilor interesate de investitii in infrastructura.  www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.