101994 – 21062011 – Senatorul Titus Corlăţean, membru al Delegaţiei române la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), a avut marţi o intervenţie în plenul Adunării pe marginea raportului cu tema „Solicitarea statutului de Partener pentru Democraţie la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei de către Parlamentul din Maroc”.
Senatorul Corlăţean a menţionat eforturile de democratizare pe care autorităţile de la
De asemenea, preşedintele Comisiei pentru politică externă a Senatului a subliniat că interzicerea pedepsei cu moartea reprezintă una dintre valorile fundamentale cărora Consiliul Europei le acordă o atenţie specială. În acest context, senatorul Corlăţean a menţionat că, deşi încă din 1993 autorităţile marocane nu au mai aplicat pedeapsa capitală, această dispoziţie legală continuă să se regăsească în Codul penal şi a făcut apel la abolirea acesteia din legislaţia internă a acestei ţări.
Parlamentarul român a remarcat progresele autorităţilor de la Rabat în vederea îmbunătăţirii statutului femeii, atât în spaţiul public, cât şi în ceea ce priveşte implicarea acestora în procesul de luare a deciziilor şi a încurajat autorităţile marocane să continue aceste eforturi.
Făcând referire la intervenţia anterioară a lui Jean-Claude Mignon, preşedintele Delegaţiei franceze la APCE, referitoare la asemănările dintre ţările din Europa Centrală şi de Est de acum 20 de ani şi democraţiile emergente din Africa de Nord şi Orientul Mijlociu, senatorul Corlăţean a invitat autorităţile marocane de a opta pentru modalitatea instituţională de a se apropia de Consiliul Europei, respectiv de a adera la nucleul dur al convenţiilor Consiliului Europei. Potrivit senatorului Corlăţean, asumarea acestui „acquis” de către statele din Europa Centrală şi de Est, a înlesnit accelerarea procesului de integrare europeană a acestora, proces care poate conţine o anumită similitudine legată de preluarea „acquis”-ului democratic al Consiliului Europei de către Maroc.
În încheierea intervenţiei sale, senatorul Corlăţean a relevat că această rezoluţie a Adunării este una istorică, întrucât Parlamentul din Maroc devine astfel primul stat din această regiune care dobândeşte acest statut pe lângă Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei.
Dezbaterea şi adoptarea prin vot a acestui raport a fost urmată de ceremonia de semnare a Acordului care conferă Parlamentului din Maroc statutul de partener pentru Democraţie la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei. Din partea Legislativului de la Rabat au luat parte la dezbatere şi la ceremonia de semnare a acestui document Abdelwahed Radi, preşedinetele Camerei Reprezentaţilor şi Mohamed Cheikh Biadillah, preşedintele Camerei Consilierilor. – www.promptmedia.ro