Acasă Uncategorized Strasbourg: Ioan Mircea Paşcu: „NATO şi UE şi-au pierdut capacitatea de a-şi...

Strasbourg: Ioan Mircea Paşcu: „NATO şi UE şi-au pierdut capacitatea de a-şi mobiliza membrii să cheltuie mai mult pentru apărare”

DISTRIBUIȚI

101823 – 15062011 – Vicepreşedintele Comisiei pentru afaceri externe a Parlamentului European (AFET), Ioan Mircea Paşcu, a avertizat, marţi, în subcomisia pentru securitate şi apărare, că NATO şi UE şi-au pierdut capacitatea de a-şi mobiliza membrii să cheltuie mai mult pentru apărare. „Trebuie să le reamintim şefilor de stat şi de guvern să dea atenţia cuvenită problemelor apărării. Punerea in comun a resurselor limitate pentru apărare, mai ales in condiţiile actualei crize, este soluţia corecta, atât pentru statele care au forte similare cat si la nivel regional”, a subliniat europarlamentarul în cadrul audierii publice „Impactul crizei financiare asupra bugetelor apărării in UE. Oportunitati pentru punerea si folosirea in comun a resurselor pentru apărare (pooling and sharing)”.

            Paşcu susţine soluţiile „pooling si sharing”, dar a avertizat asupra dificultăţilor in aplicarea acestora in statele Uniunii. „Pana acum, cooperarea între Franţa si Marea Britanie, oferă singurul model important in acest sens. Cele doua state pot sa dezvolte si sa folosească împreuna forte si capacitaţi, inclusiv prin trimiterea acestora in operaţii – cum ar fi acum in Libia – si pentru ca au o cultura comuna de apărare. Nu putem sa generalizam pornind doar de la acest model de succes. Romania si Belgia de pilda, au armate relativ similare dar poate fi dificil sa punem in comun resursele, pentru ca suntem despartiti de un continent.”

„Statele Uniunii sunt preocupate de problemele interne. Trebuie sa le reamintim şefilor de stat si de guvern sa dea atenţia cuvenita problemelor apărării. Statisticile arata o scadere a bugetelor apararii. Din păcate, se pare ca situaţia se va inrautati in viitor. Atât NATO, cât si UE trebuie sa informeze populaţiile statelor membre asupra greutatilor bugetare din apărare. Doar populaţia poate presa politic liderii sa aloce resursele necesare. NATO si UE si-au pierdut insa capacitatea de a-si mobiliza membrii sa cheltuie mai mult pentru apărare”, a conchis vicepresedintele AFET. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.