Acasă Uncategorized Strasbourg: Politica agricolă post-2013: mai verde, mai echitabilă şi mai competitivă

Strasbourg: Politica agricolă post-2013: mai verde, mai echitabilă şi mai competitivă

DISTRIBUIȚI

102112 – 24062011 –Eurodeputaţii doresc ca bugetul destinat agriculturii să rămână neschimbat până în 2020, astfel încât agricultorii să poată beneficia de stimulentele necesare pentru a asigura siguranţa aprovizionării cu produse alimentare, protecţia mediului, crearea de noi locuri de muncă şi un sector agricol competitiv.

Înaintea prezentării de către Comisie a viitoare arhitecturi a Politicii Agricole Comune (PAC), rezoluţia elaborată de Albert Dess (PPE, DE) reflectă priorităţile Parlamentului European pentru următoarea perioadă financiară 2014-2020.

Ca reacţie la zvonurile potrivit cărora fondurile pentru palierul 2, dedicat dezvoltării rurale, ar putea fi reduse, deputaţii au reiterat sprijinul pentru o finanţare adecvată a acestui sector.

„Votul transmite un mesaj clar comisarului Cioloş şi Comisia, sper, va lua în considerare ceea ce apare în raportul nostru pentru a include aceste prevederi în propunerea legislativă”, a declarat raportorul PE Albert Dess.

Agricultură mai ecologică – Dacă se doreşte o agricultură europeană care să furnizeze aprovizionarea constantă cu alimente de calitate superioară şi care să contribuie la protecţia mediului şi energii regenerabile, aceasta trebuie finanţată în mod adecvat, sunt de părere deputaţii europeni, pentru a oferi fermierilor stimulentele necesare pentru a utiliza tehnologii moderne şi ecologice.

Plăţile directe către agricultori ar trebui coroborate la măsuri de ecologizare (emisii reduse de carbon, consum redus de energie) prin intermediul unui catalog prioritar cu măsuri menite să promoveze sustenabilitatea, finanţate în proporţie de 100 % din fonduri UE.

Distribuire mai echitabilă a fondurilor UE – Fondurile pentru agricultură ar trebui redistribuite în mod mai echitabil între Statele Membre şi diferitele categorii de agricultori. Parlamentul propune ca fiecare stat membru ar trebui să primească un procent minim din media de plăţi directe, stabilindu-se în acelaşi timp un plafon maxim pentru plăţile directe. Noile reguli trebuie să ia în considerare  mărimea întreprinderilor agricole, inclusiv criterii obiective legate de ocuparea forţei de muncă şi protecţia mediului.

Pentru a evita utilizarea neadecvată a banilor publici, plăţile directe ar trebui rezervate exclusiv agricultorilor activi, adică aceia care utilizează suprafeţe agricole pentru producţie şi le menţin în bune condiţii agricole şi de mediu.

Stabilitate: speculaţii şi gestionarea crizelor – Combaterea speculaţiilor pentru materii prime agricole şi a volatilităţii preţurilor necesită o soluţie globală, consideră deputaţii, în vederea garantării unei stabilităţi mai mari pentru agricultori şi securităţii alimentare a publicului larg. Parlamentul propune un sistem global de notificare a stocurilor existente pentru a combate speculaţia.

Situaţia laptelui – Pentru a garanta siguranţa surselor de aprovizionare cu produse lactate, deputaţii solicită Comisiei să monitorizeze piaţa produselor lactate şi să permită dezvoltarea durabilă a acesteia prin instrumente de politică suficiente pentru lapte şi produsele lactate pentru perioada de după 2015. Sistemul de cote actual va expira în 2014.

Comisia Europeană va prezenta propunerile legislative concrete privind reforma PAC în toamnă, iar Parlamentul şi Consiliul vor decide în comun cu privire la forma finală a legislaţiei. – www.promptmedia.ro

 

 

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.