Acasă Uncategorized Strasbourg: Preşedinţia ungară a UE: “Admiterea Turciei este în interesul strategic al...

Strasbourg: Preşedinţia ungară a UE: “Admiterea Turciei este în interesul strategic al Uniunii”

DISTRIBUIȚI

101881 – 17062011 – Vicepreşedintele Comisiei pentru afaceri externe a Parlamentului European (AFET), Ioan Mircea Paşcu, l-a interpelat joi pe János Martonyi, ministrul ungar de externe, cu privire la dublul statut al Turciei de stat candidat la Uniunea Europeană şi de putere regională majoră. Martonyi, care reprezintă preşedinţia ungară a Consiliului Uniunii Europene, a fost invitat de AFET pentru a prezenta evoluţiile recente în procesul de extindere şi situaţia din Balcanii de Vest. Paşcu a ridicat problema statutului actual al Turciei. „Cum se poate reconcilia dublul statut al Turciei de candidat la UE şi de putere regională din ce în ce mai semnificativă – o putere care creşte într-o zonă care a avut, în mod constant, o importanţă crucială pentru Uniune?”, a spus acesta.

Reprezentantul preşedinţiei ungare, al cărei mandat se încheie la 30 iunie, a răspuns că nu vede „nici o contradicţie între statutul Turciei de potenţial membru al Uniunii Europene şi statutul de viitoare putere regională”.

„Imensa provocare cu care ne confruntăm este dacă vrem Turcia în Uniune sau în afara acesteia. După ce am analizat această problemă cu cea mai mare atenţie, am ajuns la concluzia ca este mai bine ca Turcia sa fie admisă, chiar dacă înţelegem că există poziţii care susţin contrariul. Recomandarea mea este că trebuie să continuăm negocierile şi să eliminăm problemele politice, atât ale Uniunii Europene cât şi ale Turciei pentru a reuşi să convingem că admiterea Turciei este în interesul strategic al Uniunii”, a concluzionat ministrul ungar de externe. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.