Acasă Politic Ankara: In Turcia, daca nu faci armata esti nimeni

Ankara: In Turcia, daca nu faci armata esti nimeni

DISTRIBUIȚI

102989 – 31072011 – “Fiecare turc se naşte soldat” spune o faimoasă frază turcă. De la fondarea statului turc în 1923, armata este una din cele mai puternice instituţii din ţară. Acest lucru creează probleme celor care nu cred în serviciul militar. „Armata a creat statul. Turcia este o naţiune militară”, a declarat Mehmet Tarhan, un turc de 33 de ani care refuză serviciul militar. În prezent, Turcia nu permite refuzarea serviciului militar din considerente

etice sau religioase. Cei care fac aceasta sunt acuzaţi de încălcarea Articolului 318 din Codul Penal turc. Acest articol, care se referă la descurajarea serviciului militar, arată: “Persoanele care acordă stimulente sau fac sugestii sau fac propagandă care va avea efectul de a descuraja indivizii de la efectuarea serviciului militar vor fi condamnate la şase luni până la doi ani de închisoare”, a declarat profesorul Bora Isyar de la Universitatea Naţională a Irlandei din Maynooth. El scrie în prezent un articol cu privire la turcii care refuză serviciul militar din considerente etice sau religioase.

Potrivit lui Isyar, cel care refuză serviciul militar este tratat ca un soldat în ciuda refuzului său de a purta arme şi, atunci când refuză să se supună ordinelor militare, este acuzat de încălcarea codului penal militar.

În perioada petrecută ca angajat al guvernului la Diyarbakir, între 1995 şi 2004, Tarhan a experimentat dezavantajele militarismului pentru prima dată. „Armata turcă îi maltrata pe kurzi. Acea perioadă m-a schimbat”, a afirmat el.

În prezent, militarismul este împotriva tuturor convingerilor lui Tarhan. Activ în comunitatea homosexualilor, el şi-a anunţat public refuzul de a satisface serviciul militar în octombrie 2001. Guvernul turc l-a lăsat în pace timp de patru ani.

În 2005, totul s-a schimbat, când acesta a fost aruncat în închisoare, unde el susţine că a fost hărţuit verbal şi torturat în permanenţă.

Ozan Ekin Goksin, un student de 23 de ani din Istanbul, a refuzat serviciul militar anul trecut, de Ziua Internaţională a Celor care Refuză Serviciul Militar din Considerente Etice sau Religioase (15 mai). Goksin, un socialist, crede că nu trebuie utilizate armele în scopuri politice. În calitate de student la universitate, el şi-a putut amâna serviciul militar până când va împlini 30 de ani. Totuşi, el crede că armata se schimbă. „Au existat chiar discuţii referitoare la formarea unei armate profesioniste”, a declarat el. Ogus Sonmez, care s-a întors împotriva armatei doar după ce şi-a terminat serviciul militar, în 1993, este de acord. „Armata cedează deja presiunii exercitate de curţile europene şi mişcările pentru drepturile civile”, a afirmat el. Sonmez este un fondator al paginii de internet Savas karsitlari (oponenţii războiului), concepută pentru a ajuta persoane precum Goksin şi Tarhan, care doresc să refuze serviciul militar. În Turcia există o foarte mare presiune socială pentru a intra în armată, a explicat Sonmez. „Trebuie să protejezi patria, altfel este împotriva caracterului naţional turc. Dacă nu intri în armată, nu devii bărbat”, a declarat el. În prezent, cei care refuză serviciul militar din considerente etice sau religioase nu au nici un statut juridic în Turcia. Tarhan trăieşte cu teama constantă de arestare. „S-ar putea întâmpla azi, s-ar putea întâmpla peste 50 de zile sau peste zece ani”, a declarat el. Potrivit lui Isyar, chiar dacă nu sunt prinşi de poliţia militară, cei care refuză serviciul militar sunt supuşi unui proces descris de un judecător european drept „moarte civilă”. „Nu poţi fi angajat, nu poţi vota, nu poţi să îţi înfiinţezi o firmă, să te căsătoreşte sau să îţi înregistrezi copiii. Cu alte cuvinte, nu te poţi bucura de nici unul din drepturile civile de care beneficiază cetăţenii Republicii Turcia”, a explicat el. În prezent, Tarhan se întreţine munci ocazionale pe piaţa gri şi cu ajutorul familiei sale. Cu toate acestea, dacă ar putea da înapoi timpul, el ar face totul la fel din nou: „În asta cred eu. Anti-militarismul este utopia mea”. – www.promptmedia, sursa SE European Times

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.