Acasă Politic Baia Mare: Toata recolta de fructe de padure din Maramures va fi...

Baia Mare: Toata recolta de fructe de padure din Maramures va fi exportata

DISTRIBUIȚI

102664 – 14072011 – Direcţia Silvică Maramureş a contractat la export întreaga cantitate de fructe de pădure care urmează a fi recoltată în acest an. Purtătorul de cuvânt al Direcţiei Silvice Maramureş, Vasile Cheţa, a declarat că toată producţia de fructe de pădure a fost contractată de firme din Germania şi Olanda.

„Anul acesta, 170 de tone de fructe de pădure şi 50 de tone de ciuperci comestibile congelate vor fi comercializate unor firme din străinătate, deoarece în România nu există posibilităţi pentru prelucrarea lor. În principal, este vorba de afine, zmeură, mure, porumbe şi măceşe. În judeţul Maramureş, operează două centre de prelucrare primară a fructelor de pădure, în oraşele Baia Sprie şi Vişeu de Sus, cu instalaţii frigorifice şi de congelare. Preţul de achiziţie este de trei lei/kilogram. Livrarea se va face numai în stare congelată pentru Germania şi Olanda”, a spus Cheţa,.citat de Administratie.ro.

Persoanele angrenate sezonier în strângerea fructelor de pădure în mai multe localităţi rurale vor fi plătite dintr-un fond al instituţiei estimat la aproximativ 100.000 de euro. Recoltarea fructelor de pădure se va desfăşura din iulie până la jumătatea lui septembrie. Conform aceleiaşi surse, tot personalul din ocoalele silvice va fi angrenat în campania de recoltare a fructelor de pădure. Pentru a se degreva de o parte din activităţi, Direcţia Silvică Maramureş a concesionat mai multor firme activitatea de culegere ciupercilor. Firmele specializate plătesc o taxă de concesionare de 0,2 euro/kilogram.

Ciupercile sunt mult mai sensibile, iar centrele care le recoltează le transportă cu avionul şi le vând proaspete, în străinătate. Până în anul 1996, recolta de fructe de pădure era prelucrată şi exportată de o firmă locală de stat, însă, după privatizarea acesteia, la scurt timp, toate activităţile productive s-au închis, iar fabrica a fost transformată într-un centru comercial.

Şeful Direcţiei Silvice Maramureş, Mihai Shaerly, a spus că o bună parte din recolta de fructe de pădure şi ciuperci se reîntoarce în ţară pentru a fi comercializată prin reţeaua farmaciilor naturiste sau magazine. Companiile străine preferă fructele de pădure din România pentru că gradul de industrializare a zonelor de culegere este scăzut sau inexistent, iar fructele de pădure sunt ecologice. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.