Acasă Politic Bruxelles: Drogurile sintetice devin o problema serioasa la nivel european

Bruxelles: Drogurile sintetice devin o problema serioasa la nivel european

DISTRIBUIȚI

102574 – 12072011 – Un raport al Comisiei Europene, dat publicitatii luni, arata ca drogurile sintetice reprezinta o problema din ce in ce mai serioasa.

Uniunea Europeana a identificat, anul trecut, 41 de substante psihoactive de acest gen, care imitadroguri precum ecstasy sau cocaina si care sunt vandute prin intermediul Internetului sau in magazine specializate.

Raportul evalueaza normele actuale ale UE privind combaterea noilor droguri psihoactive. Comisia intentioneaza sa consolideze aceste norme pentru a preveni comercializarea libera a unor astfel de substante periculoase, potrivit sursei citate.

Noile substante care imita efectele unor droguri ilegale sunt tot mai populare, 5% dintre tinerii europeni declarand ca au consumat deja asemenea substante, potrivit unui sondaj Eurobarometru.

Procentul cel mai mare se inregistreaza in Irlanda, urmata de Polonia, Letonia, Marea Britanie si Luxemburg. Eurobarometrul arata ca, in toate cele 27 de state membre ale UE, marea majoritate a tinerilor, cu varste intre 15 si 24 de ani sunt pentru interzicerea acestor substante.

Pentru 5% dintre respondentii care au recunoscut ca au utilizat droguri sintetice, sursele principale prin intermediul carora si-au procurat drogurile au fost prietenii (54 la suta), contactele pe care si le-au facut la petreceri sau in cluburi (37 la suta), magazinele specializate (33 la suta) sau internetul (sapte la suta).

De asemenea, sondajul arata ca unul din trei tineri (32 la suta) a recunoscut ca a utilizat canabis cel putin o data in viata, comparativ cu o tanara din cinci (20 la suta). Pentru mult mai multi tineri cocaina (95 la suta) si ecstasy (92 la suta) implica riscuri mai mari pentru sanatatea consumatorilor obisnuiti decat canabisul (67 la suta) si, respectiv, alcoolul (57 la suta).

75 la suta dintre tinerii care nu au consumat niciodata canabis si 36 la suta dintre tinerii care l-au consumat in anii trecuti considera ca un consum regulat al acestuia ar implica un risc mare. 57 la suta dintre respondenti sunt de parere ca pot obtine cu usurinta canabis in termen de 24 de ore, in vreme ce doar 22 la suta au afirmat acelasi lucru cu privire la ecstasy sau cocaina.

„Noile droguri sintetice devin disponibile pe scara larga intr-un ritm fara precedent in Europa. Acestea pot fi toxice, pot provoca dependenta si pot produce efecte adverse pe termen lung”, a declarat Viviane Reding, vicepresedinte al Comisiei Europene. – www.promptmedia.ro

 

 

 

 

 

    

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.