Acasă Politic Bruxelles: Ministrul roman de Externe i-a cerut omologului ucrainian masuri de crestere...

Bruxelles: Ministrul roman de Externe i-a cerut omologului ucrainian masuri de crestere a increderiii intre Bucuresti si Kiev

DISTRIBUIȚI

102735 – 18072011 – Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, a participat luni la reuniunea Grupului de Prieteni ai Ucrainei. România participă în mod consecvent, de la constituire, la acest format de susţinere a aspiraţiilor europene ale Ucrainei.

În cadrul reuniunii, participanţii au transmis un mesaj de susţinere a perspectivei europene a Ucrainei şi a finalizării negocierilor asupra Acordului de Asociere, inclusiv a Acordului Aprofundat şi Cuprinzător de Liber Schimb (DCFTA), până la sfârşitul acestui an.

Totodată, a fost exprimat sprijin pentru procesul de liberalizare a regimului de vize, în condiţiile îndeplinirii măsurilor din Planul de acţiune transmis de UE.

Un alt mesaj central a fost acela privind necesitatea intensificării reformelor în Ucraina şi aplicarea normelor şi standardelor europene, ca elemente esenţiale în ceea ce priveşte apropierea de UE.

În intervenţia sa, ministrul Baconschi a exprimat sprijinul privind finalizarea cu succes a negocierilor asupra celor două acorduri, precum şi pentru un proces previzibil privind liberalizarea regimului de vize. A exprimat, totodată, disponibilitatea de a sprijini efectiv Ucraina în implementarea prevederilor care decurg din Acordul de Asociere şi DCFTA.

În marja reuniunii, ministrul Teodor Baconschi a avut o întrevedere bilaterală cu omologul ucrainean, Konstantin Grişcenko.

Cei doi miniştri au avut un schimb de opinii cu privire la modalităţile de dezvoltare a dialogului politic şi de completare a cadrului juridic bilateral, în perspectiva vizitei pe care ministrul român al Afacerilor Externe o va efectua la Kiev în toamna acestui an.

Ministrul Baconschi a solicitat identificarea unor măsuri de creştere a încrederii între Bucureşti şi Kiev care să conducă la evitarea unor situaţii precum cele care au avut loc sâmbătă, 16 iulie, cu ocazia deplasării unor ziarişti şi reprezentanţi ai ONG-urilor la sfinţirea unei biserici din regiunea Odesa.

Totodată, Ministrul Baconschi a exprimat interesul pentru consolidarea cooperării în domeniul afacerilor europene, ca şi în plan regional şi al cooperării transfrontaliere, care să confere substanţă şi dinamism relaţiilor bilaterale dintre România şi Ucraina. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.