Acasă Politic Bruxelles: Ucraina, reclamata la Comisia Europeană de Corina Cretu

Bruxelles: Ucraina, reclamata la Comisia Europeană de Corina Cretu

DISTRIBUIȚI

102730 – 18072011 – Europarlamentarul Corina Creţu, vicepreşedinte PSD, a sesizat Comisia Europeană cu privire la incidentele de la frontierea româno-ucraineană, prin care autorităţile din Ucraina au încercat să împiedice intrarea în această ţară a unor cetăţeni români care doreau să participe la sfinţirea unei biserici ortodoxe dintr-o zonă cu populaţie majoritar românească. Europarlamentarul român critică, în interpelarea adresată Comisiei, nerespectarea de către autorităţilor ucrainene a standardelor internaţionale în materie de drepturi ale minorităţilor naţionale. În acest context, Corina Creţu lansează un apel către diplomaţia română să fie mai activă în apărarea drepturilor cetăţenilor români şi ale conaţionalilor noştri din afara graniţelor. ”Autorităţile ucrainene au încălcat dreptul la liberă circulaţie al cetăţenilor români care au dorit să participe

 

 la slujba de sfinţire a bisericii ortodoxe din satul Camâşovca. Doar intervenţia Consulatului României la Odessa a făcut posibilă trecerea frontierei de către circa 130 de reprezentanţi ai societăţii civile şi presei. Doi jurnalişti, însă, nu au primit dreptul de acces, sub pretextul unei interdicţii emise în anul 1999, perioadă în care au relatat despre încălcările drepturilor românilor din Ucraina”, se arată în sesizare.

Europarlamentarul Corina Creţu solicită Comisiei Europene să condiţioneze, într-o manieră fermă, aprofundarea parteneriatului UE-Ucraina de aplicarea Convenţiei-cadru cu privire la respectarea drepturilor minorităţilor naţionale, semnată şi ratificată de Ucraina.

”Solicit pentru minoritatea română din Ucraina un tratament similar celui pe care îl au ucraineenii în România. Deznaţionalizarea, şicanarea reprezentanţilor românilor, descurajarea formelor asociative şi a presei în limba română, nerespectarea dreptului la educaţie şi servicii religioase în limba maternă sunt realităţi specifice altor epoci si altor zone, nu Europei secolului 21. Dacă Ucraina doreşte să fie respectată, trebuie să-şi respecte, în primul rând, toţi cetăţenii în mod egal, indiferent de naţionalitate, nu să continue abuzurile tipic staliniste”, a declarat europarlamentarul român.

Corina Creţu a precizat că va continua să sesizeze forurile europene cu privire la abuzurile comise împotriva românilor din afara graniţelor ţării. ”Există, de asemenea, probleme grave în Ungaria şi Serbia şi este datoria noastră, inclusiv a autorităţilor deocamdată încremenite de la Bucureşti, să acţionăm pentru apărarea identităţii şi drepturilor românilor supuşi discriminărilor şi deznaţionalizării”, a menţionat vicepreşedintele PSD. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.