Acasă Politic Bucuresti: ANCOM a amanat pentru 2014 procedura de de selectie pentru licente...

Bucuresti: ANCOM a amanat pentru 2014 procedura de de selectie pentru licente nationale in banda 3410 – 3800 MHz

DISTRIBUIȚI

102872 – 22072011 – ANCOM a dezbatut vinerii cu reprezentantii pietei de comunicatii electronice strategia privind implementarea si dezvoltarea sistemelor BWA la nivel national in banda de frecvente 3400 – 3800 MHz  pentru perioada 2011 – 2020, strategie care stabileste principiile, conditiile, procedura de acordare a drepturilor de utilizare a spectrului in aceasta banda pentru servicii mobile de banda larga, precum si metoda de reorganizare a acesteia.

In urma procesului de consultare publica, ANCOM a stabilit demararea procedurii de selectie comparativa pentru licente nationale in banda 3410 – 3800 MHz in anul 2014, in loc de 2012, cum s-a propus initial. Procedura de selectie comparativa se va desfasura in doua etape: o etapa prealabila in care ofertantii vor inainta catre autoritate solicitari ferme de intentie cu privire la achizitionarea unei licente in banda de 3,5 GHz sau a unei licente in banda de 3,7 GHz si o etapa de selectie propriu-zisa care va tine cont de rezultatele primei etape si care va avea loc numai daca numarul de solicitanti este mai mare decat numarul de licente disponibile in aceasta banda. In cazul in care numarul de solicitanti este mai mic sau egal cu numarul de licente disponibile, ofertele nu vor mai fi evaluate, iar licentele se vor acorda direct solicitantilor.

Licentele judetene vor fi acordate tot in anul 2014, cand ANCOM va aloca prin procedura de selectie comparativa in fiecare judet licente de utilizare a frecventelor radio pentru furnizarea de retele publice si de servicii de comunicatii electronice cu acces de banda larga.

Licentele nationale vor fi acordate pe o perioada de 10 ani si vor prevedea obligatii de acoperire minimale pe etape de dezvoltare la 1 an, 3 ani si 5 ani de la data emiterii acestora. Licentele judetene vor fi acordate pentru o perioada de 10 ani si vor prevedea obligatii de acoperire minimale pe etape de dezvoltare la 1 an, 2 ani si 3 ani de la data emiterii acestora. Obligatiile de acoperire vor include acoperirea cu prioritate a unui anumit procent din mediul mic urban (concretizat prin numarul de orase  ce trebuie acoperite).

Procedura de acordare a licentelor va fi procedura de selectie comparativa, procedura considerata de ANCOM ca fiind cea mai adecvata pentru asigurarea continuitatii furnizarii serviciilor catre utilizatorii finali, benzile scoase la licitatie pentru alocare fiind benzi auxiliare, complementare furnizarii de servicii de acces la internet in benzi mai joase, oferind capacitate mare in locatii in care exista cereri numeroase.

De asemenea, ANCOM a hotarat prelungirea valabilitatii licentelor de utilizare a frecventelor radio acordate la nivel national in banda de frecvente radio 3410-3800 MHz pana la data de 31 decembrie 2015, dreptul de utilizare al noilor licente nationale incepand din anul 2016. In continuare, prin aceste benzi de frecvente, se vor putea furniza servicii de transmisiuni de date (servicii de acces la internet, VPN, servicii de videoconferinta etc.)

In urma procesului de consultare publica, ANCOM a decis ca se impun analize si discutii suplimentare inaintea luarii unei decizii cu privire la aspectele de natura tehnica din cadrul Documentului de strategie care sunt in conexiune cu obiectul unei decizii CEPT/ECC, proiect ce isi propune sa adopte un nou aranjament de canale radio pentru banda de frecvente radio 3400 – 3800 MHz, acest nou aranjament fiind bazat pe cu totul alte principii tehnice decat aranjamentul de canale in vigoare, avut in vedere in documentul supus consultarii publice. Dupa clarificarea acestor aspecte, documentul de strategie va fi revizuit si supus unei noi proceduri de consultare publica, moment la care se vor discuta exclusiv problemele aflate in conexiune cu noul aranjament de canale ce urmeaza a fi adoptat la nivelul CEPT/ECC pentru banda de frecvente radio 3400-3800 MHz, cele mai importante dintre acestea fiind: numarul de licente ce urmeaza a fi acordate (in directa legatura cu capacitatea de spectru radio ce va fi alocata prin licenta, nationala respectiv judeteana), metoda de reorganizare a benzii de frecvente si limita maxima a cantitatii de spectru radio ce va putea fi detinuta de fiecare operator licentiat in banda de frecvente in discutie. Prin conditiile impuse, atat cele referitoare la largimea de banda acordata prin licenta, cat si cele legate de limitarea spectrului disponibil pentru un operator, ANCOM urmareste evitarea riscului irosirii sau a fragmentarii excesive a alocarilor spectrului radio, asigurarea principiului neutralitatii tehnologice si dorinta de a atrage pe piata romaneasca competitori care detin capacitatile financiare, tehnice si administrative necesare pentru a valorifica la maximum potentialul acestor benzi de frecvente. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.