Acasă Politic Bucuresti: Autoritatile stabilesc prioritatile Romaniei in contextul presedintiei poloneze a UE

Bucuresti: Autoritatile stabilesc prioritatile Romaniei in contextul presedintiei poloneze a UE

DISTRIBUIȚI

102585 – 12072011 – Comitetul de coordonare în domeniul afacerilor europene de luni, 11 iulie, desfăşurat la sediul Departamentului pentru Afaceri Europene (DAE), a luat în discuţie participarea României la o serie de reuniuni la nivelul Consiliului UE, precum şi unele iniţiative recente ale Comisiei Europene.

            În cadrul reuniunii s-a discutat despre priorităţile României în contextul mandatului preşedinţiei poloneze a Consiliului Uniunii Europene. Preşedinţia poloneză a publicat, la 1 iulie, programul său, într-un document care cuprinde cadrul strategic general şi programele operaţionale pentru fiecare domeniu de activitate al Consiliului UE, în conformitate cu cele trei priorităţi anunţate. Priorităţile globale ale Preşedinţiei poloneze se referă la: integrarea europeană ca sursă de creştere economică, o Europă sigură din punct de vedere alimentar, energetic şi al apărării, beneficiile unei Europe deschise

Departamentul pentru Afaceri Europene a elaborat un document cuprinzând priorităţile României în contextul mandatului preşedinţiei poloneze a Consiliului Uniunii Europene. Documentul include elemente de poziţie naţionale faţă de propunerile de măsuri anunţate în cadrul fiecărui domeniu strategic şi se află în prezent în consultare interministerială, urmând să fie supus ulterior aprobării Guvernului.

            Un alt subiect dezbătut în cadrul Comitetului de coordonare l-a reprezentat Programul multianual TEN-T şi cele noi trei noi cereri de proiecte din cadrul său. Aceste cereri au fost lansate de către Comisia Europeană pe 28 iunie şi au un buget combinat total de 180 milioane euro. Fondurile disponibile vor putea fi utilizate pentru finanţarea unor proiecte europene de infrastructură de transport pe trei direcţii majore: Sistemul European de Management al Traficului Feroviar (ERTMS – European Rail Traffic Management Systems) – 100 milioane de euro, Autostrăzile Maritime (MoS – Motorways of the Sea) – 70 milioane de euro, Serviciile de informaţii fluviale (RIS – River Information Services) – 10 milioane de euro. Data limită pentru transmiterea proiectelor este 23 septembrie 2011, urmând ca adoptarea deciziilor individuale de finanţare să se facă începând cu luna martie.

            Membrii Comitetului de coordonare au discutat şi despre evoluţiile înregistrate în negocierile privind posibilitatea statelor membre de a restricţiona sau interzice cultivarea organismelor modificate genetic (OMG) pe teritoriul lor. În 5 iulie, a avut loc, în sesiunea plenară a Parlamentului European (PE), dezbaterea şi exprimarea votului în cazul raportului referitor la propunerea de Regulament al PE şi al Consiliului de modificare a Directivei 2001/18/CE în ceea ce priveşte cultivarea OMG pe teritoriul lor. Votul dat acestui Raport în PE a fost un semnal clar al Parlamentului către Consiliu şi Comisie că sistemul european de acordare a autorizaţiilor trebuie să aibă continuitate, însă trebuie să fie recunoscut faptul că anumite efecte asupra agriculturii şi asupra mediului înconjurător, precum şi efectele socio-economice coroborate cu aceste tipuri de impact, pot fi invocate de statele membre pentru a justifica interzicerea sau restricţionarea cultivării plantelor modificate genetic.

            Printre subiectele aflate pe masa reuniunii Comitetului de coordonare s-a mai aflat pregătirea poziţiei României privind proiectul de Directivă a PE şi Consiliului privind eficienţa energetică şi de abrogare a Directivelor 2004/8/CE şi 2003/32/CE. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.