Acasă Politic Bucuresti: Blejnar si alte nume grele, in vizorul DNA

Bucuresti: Blejnar si alte nume grele, in vizorul DNA

DISTRIBUIȚI

102782 – 20072011 – Nume importante din Poliţia de Frontieră , inclusiv şeful instituţiei, chestorul Ioan Buda, din ANAF şi din Vamă  sunt anchetate de DNA în legătură cu faptele de corupţie din vămi, anunţă pressalert.ro. Procurorii anticorupţie au dispus disjungerea cercetărilor faţă de aceştia, conform rechizitoriului prin care a fost trimis în judecată lotul Moraviţa 2. Plecând de la denunţul formulat de Oprea Claudiu în 21 aprilie a.c., procurorii DNA au constatat că “afirmaţiile denunţătorului care se referă la corupţia de la nivelul conducerii Poliţiei de Frontieră Moraviţa şi la un sistem piramidal de colectare şi redistribuire a banilor primiţi cu titlu de mită au un caracter general, impunându-se verificarea acestora pentru a se stabili în detaliu împrejurările comiterii acestor infracţiuni şi a se identifica probele ce susţin astfel de acuzaţii.

 

În consecinţă se va dispune disjungerea materialului de urmărire penală pentru efectuarea de cercetări faţă de numiţii Avram Florin, Turda Vasile  şi Ioan Buda sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de aderare la un grup infracţional organizat şi luare de mită”.

De asemenea, potrivit sursei citate, având în vedere declaraţiile care au fost date de inculpaţi în faţa procurorilor DNA, s-a decis ” disjungerea şi continuarea cercetărilor faţă de numiţii Mateuţ Aurel(fostul şef al Direcţiei Regionale Vamale Timişoara, n.n.) , Blejnar Sorin (şeful ANAF, n.n), Rovinar Dănuţ, Nicoară Iosif, Flore Samuil Cristian, Şaptebani Cristian (actualul şef al Poliţiei de Frontieră Caraş Severin şi fost şef sectorMoraviţa, n.n.), Oniţă Oana Diana, Iureş Cornel(fostul şef al Poliţiei de Frontieră Timiş), Turda Vasile (fost şef sector Moraviţa), Curdar Claudia, Florea Ştefan, zis „Fane Celular”(fost adjunct al Poliţiei de Frontieră Timiş), poliţiştii Ilie, Muşat şi Atila, Răuţ Băbuţa Paraschiva, ofiţerul Sturza Deak Cristian Adrian, precum şi persoane din conducerea S.P.F. şi I.J.P.F. Timiş din perioada când funcţionau magazinele duty-free, fapt pentru care se va dispune disjungerea materialului de urmărire penală faţă de aceştia cu privire la săvârşirea infracţiunii de luare de mită”.

În urma analizării probelor strânse a reieşit că ”printre persoanele care au introdus, ilegal, ţigări în ţară s-au numărat şi numiţii Sămânţă Sergiu, Ciortea Florin Petrică, Gigi Olteanu Rareş, Stoleru Adrian, precum şi persoanele poreclite „Şpecu” , „Jarko”,  „Raţă”, „Piticu”. Ca atare, în cauză urmează a se dispune disjungerea în vederea identificării acestora şi tragerii lor la răspundere pentru comiterea infracţiunilor de dare de mită şi contrabandă”. De asemenea, se va “disjunge cauza  şi faţă de dispecera „Simona” care, în ziua de 16.12.2010 ar fi primit 50 euro din suma totală colectată cu titlu de mită, precum şi faţă de agentul de poliţie Flore Sebastian, care a primit 20 euro în noaptea de 24/25.01.2011, urmând a se efectua cercetări faţă de aceştia sub aspectul comiterii infracţiunii de luare de mită. (…) Conform celor evidenţiate cu ocazia analizării situaţiei de fapt din ziua de18.10.2010, participat la activitatea infracţională din acea zi a fost şi agentul de poliţie Drăguţ Silviu Sorinel, faţă de care însă nu au fost efectuate cercetări. Ca atare, se va disjunge cauza în vederea efectuării de cercetări faţă de acesta sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de aderare la un grup infracţional organizat şi luare de mită”. Pentru aceleaşi două infracţiuni s-a dispuns disjungerea anchetei şi pentru Mişici Duşan, Barbulov Zoran, Răducan Anca, Barbulov Zoran, Vetopan Drăgan şi Drăghici Adrian. Dragomir Valerian, trimis în judecată în lotul Moraviţa 1, va fi cercetat pentru luare de mită “în legătură cu faptele comise la datele de 03/04.09.2010, 15/16.09.2010, 19/20.09.2010, în calitate de ofiţer de poliţie la SPF Deta”.

Având în vedere declaraţiile subordonaţilor săi potrivit cărora “un procent de aproximativ 50 – 60% din sumele colectate cu titlu de mită era destinate şefului Biroului  Vamal Moraviţa, Prisecaru Ştefan”  se continuă cercetările şi faţă de acesta. De asemenea, sunt în atenţai anchetatorilor şi trei vameşi din echipajele mobile – Ursuţa Aurel, Gliga Gheorge şi Groza Ioan. De asemenea, în cazul soţiei subcomisarului Şaptebani,  Şaptebani Neta Ioneli, vameş, procurorii au dispus “ în cadrul cauzei disjunse se vor efectua cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de favorizare a infractorului”. Cercetările în cazul acestora vor fi efectuate de serviciul teritorial Timişoara al DNA. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.