Acasă Politic Bucuresti: Ministrul Finantelor: Romania nu este in situatia de a apela la...

Bucuresti: Ministrul Finantelor: Romania nu este in situatia de a apela la imprumutul de rezerva de la FMI si UE

DISTRIBUIȚI

102672 – 14072011 – Ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Ialomitianu, a declarat joi ca orice turbulenta de pe pietele financiare externe afecteaza Romania intr-o mai mica sau mai mare masura, insa nu suntem in situatia de a apela la imprumutul de rezerva de la FMI sau de la Uniunea Europeana.

„Orice turbulenta de pe pietele financiare externe ne afecteaza, desigur, si pe noi, in Romania, intr-o mai mica sau mai mare masura. Nu suntem, insa, in situatia de a apela la acei bani pusi de-o parte din imprumuturile de la FMI sau de la Comisia Europeana. Nu luam in calcul nici masuri suplimentare in ceea ce priveste fiscalitatea. Romania are in acest moment o economie stabila. De altfel, am alocat deja 13 miliarde de lei cofinantare pentru atragerea fondurilor europene”, a precizat Ialomitianu cu prilejul lansarii versiunii in limba romana a „Cartei Albe a IMM-urilor din Romania 2011”.

Acordul stand-by dintre Romania si FMI a inceput la 31 martie 2011 si este unul de tip preventiv, ridicandu-se la 3,1 miliarde DST, respectiv 3,6 miliarde de euro, reprezentand aproximativ 300% din cota pe care Romania o are la FMI. Noul acord cu FMI va dura 24 de luni, urmand sa se deruleze concomitent cu un nou acord preventiv cu Uniunea Europeana, in valoare de 1,4 miliarde de euro, precum si cu un imprumut de 0,4 miliarde de euro de la Banca Mondiala. Fiind vorba despre un acord de tip preventiv, banii de la FMI pot fi trasi numai in cazul unei situatii exceptionale, cum ar fi un atac asupra monedei nationale, declansat de o criza in regiune, concretizat intr-o pierdere masiva de rezerve si de incredere, sau in cazul in care Trezoreria esueaza de mai multe ori sa se finanteze la costuri acceptabile. In aceste conditii, toata suma, de circa 3,6 miliarde euro, pe care Fondul o va pune la dispozitia Romaniei prin noul acord de tip preventiv, va fi destinata Bancii Nationale a Romaniei. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.