Acasă Politic Bucuresti: PSD: Romania poate pierde dreptul de comercializare a certificatelor de emisii

Bucuresti: PSD: Romania poate pierde dreptul de comercializare a certificatelor de emisii

DISTRIBUIȚI

102674 – 14072011PSD atrage atenţia asupra consecinţelor economice grave pe care le va avea suspendarea dreptului României de a tranzacţiona certificate de emisii de gaze cu efect de seră.

            Ca urmare a nerespectării de către România a indicilor din rapoartele anuale de poluare, secretariatul Convenţiei Cadru a Naţiunilor Unite privind Schimbările  Climatice a decis suspendarea eligibilităţii  ţării pentru participarea la mecanismele flexibile în baza articolelor 6, 12 şi 17 ale Protocolului  de la Kyoto. Răspunsurile furnizate de statul român în faţa Comitetului de Conformare nu au fost considerate suficiente pentru a ridica această interdicţie iar ancheta rămâne deschisă până în august 2011 când decizia ar putea rămâne definitivă. Având în vedere că decizia Comitetului este strâns legată de dreptul României de a comercializa certificate de emisii de carbon, PSD consideră innaceptabilă lipsa de şi profesionalism a instituţiilor naţionale abilitate.

            „Atât modalitatea defectuoasă în care au fost alcătuite rapoartele cât şi lipsa unui răspuns ferm şi convingător în faţa Comitetului dovedesc slaba pregătire a instituţiilor implicate cât şi dezinteresul acestora faţă de posibilele repercursiuni negative”, a declarat Carmen Moldovan, preşedinta Forumului Naţional al Ecologiştilor din PSD.

            România dispune încă din 2008 de un surplus de 300 de milioane de unităţi de emisii de dioxid de carbon care, prin vânzare s-ar fi tradus în aproximativ 1,8 miliarde de euro pentru statul român. Aceste unităţi nu au fost însă valorificate la timp, iar valoarea acestora a scăzut, după unele calcule făcute de specialişti, la mai puţin de 600 milioane de euro. Acum, riscăm să pierdem chiar şi dreptul de comercializare ceea ce ar însemna o pierdere semnificativă la buget.

            Nerespectarea Protocolului de la Kyoto aduce atingere nu numai finanţelor publice dar şi mediului privat deoarece companiile poluatoare nu vor mai avea posibilitatea să tranzacţioneze certificate de carbon.

            „PSD cere Guvernului ca, până la termenul limită impus de Comitetul de Conformare, să prezinte raportul complet şi îmbunătăţit pentru redresarea situaţiei şi ridicarea interdicţiei. Cred că, dacă guvernul nu s-ar fi ocupat de licitaţii trucate şi acordarea de contracte firmelor de partid, ar fi găsit bani pentru efectuarea unor studii privind emisiile de carbon. Din cauza acestei delăsări şi acestui amatorism, România poate pierde iar bani şi credibilitate”, a spus Carmen Moldovan. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.