Acasă Economie Bucuresti: Salariul mediu net a scazut cu 40 de lei in aprilie

Bucuresti: Salariul mediu net a scazut cu 40 de lei in aprilie

DISTRIBUIȚI

102383 – 05072011Câştigul salarial mediu nominal brut a fost in luna mai 2011 de 2008 lei, cu 2,8% mai mic decât luna precedentă, conform datelor publicate marti de Institutul National de Statistica. Câştigul salarial mediu nominal net a fost de 1458 lei, în scădere faţă de luna anterioară cu 40 lei (-2,7%). Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în intermedieri financiare (3698 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (854 lei).  Câştigul salarial în raport cu evoluţia preţurilor de consum – Indicele câştigului salarial real pentru luna mai 2011 faţă de luna precedentă, calculat ca raport între indicele câştigului salarial nominal net şi indicele preţurilor de consum, a fost de 97,1%. Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost de 117,2%, cu 3,4 puncte procentuale mai mic faţă de cel înregistrat în luna aprilie 2011.

 

În cursul anului se înregistrează fluctuaţii ale câştigului salarial determinate, în principal, de acordarea premiilor anuale şi a primelor de sărbători (decembrie, martie/aprilie). Acestea influenţează creşterile sau scăderile în funcţie de perioada în care sunt acordate, conducând, în cele din urmă, la estomparea fluctuaţiilor câştigului salarial lunar la nivelul întregului an.

Mai 2011 comparativ cu aprilie 2011 – În luna mai 2011, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a fost în scădere faţă de luna aprilie 2011 când s-au acordat prime ocazionale (prime de Paşte), ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv tichete cadou pentru Paşte) ori s-au realizat producţii şi încasări mai mari (funcţie de contracte). De asemenea, câştigul salarial mediu net din luna mai 2011 a scăzut ca urmare a nerealizărilor de producţie, încasărilor mai mici (funcţie de contracte), dificultăţilor financiare cu care s-au confruntat unele unităţi economice ori angajării de personal cu câştiguri salariale mici. Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat după cum urmează: între 10% şi 14% în activităţi auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activităţi de asigurare şi fonduri de pensii), producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, captarea, tratarea si distribuţia apei; între 8% şi 10% în fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice, tranzacţii imobiliare, fabricarea altor mijloace de transport, transporturi pe apă, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale); între 6% şi 8% în tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, industria metalurgică, telecomunicaţii, silvicultură şi exploatare forestieră (inclusiv pescuit şi acvacultură), fabricarea produselor din tutun, extracţia cărbunelui superior şi inferior.

Creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă, din activităţile sectorului economic, s-au înregistrat ca urmare a acordării de prime ocazionale, a realizărilor de producţie ori încasărilor mai mari (funcţie de contracte), precum şi plăţii integrale a drepturilor salariale, în unele unităţi economice care, în lunile precedente s-au confruntat cu dificultăţi financiare. Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net, din sectorul economic, s-au înregistrat după cum urmează: între 3% şi 5% în tăbăcirea şi finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj şi marochinărie, harnaşamentelor şi încălţămintei; prepararea şi vopsirea blănurilor), fabricarea articolelor de îmbrăcăminte, depozitare şi activităţi auxiliare pentru transport; între 1% şi 2% în transporturi aeriene, activităţi de servicii anexe extracţiei, activităţi de editare. În sectorul bugetar s-au înregistrat uşoare scăderi ale câştigului salarial mediu net faţă de luna aprilie în administraţia publică (-0,7%) şi învăţământ (-0,1%). În sănătate şi asistenţă socială câştigul salarial mediu net din luna mai a crescut uşor (+0,4%) ca urmare a plăţii sumelor restante în unele unităţi din domeniul asistenţei sociale, ori a disponibilizării personalului din aceste unităţi.

Faţă de luna iulie 2010 (lună în care s-a aplicat diminuarea cu 25% a cuantumului brut al salariilor de bază, conform Legii nr. 118/2010) câştigul salarial mediu net din luna mai 2011 a crescut în sectorul bugetar cu 16,5% în învăţământ, cu 14,6% în sănătate şi asistenţă socială, respectiv cu 9,7% în administraţia publică.

Faţă de luna octombrie 2010 (lună de referinţă pentru aplicarea majorării cu 15% a cuantumului brut al salariilor de bază, conform Legii nr. 285/2010) câştigul salarial mediu net din luna mai 2011 a crescut în sectorul bugetar cu 16,0% în administraţia publică, 13,5% în învăţământ, respectiv cu 12,7% în sănătate şi asistenţă socială. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.