Acasă Externe CEDO condamna Romania pentru moartea unui tanar in timpul serviciului militar

CEDO condamna Romania pentru moartea unui tanar in timpul serviciului militar

DISTRIBUIȚI

102400 – 05072011 – Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat, marti, Romania, pentru nerespectarea dreptului la un proces echitabil intr-un termen rezonabil si a dreptului la un recurs efectiv, dupa ce o romanca a reclamat lipsa unei anchete in cazul decesului fiului sau, in timpul serviciului militar obligatoriu, relateaza Ziare.com.

Reclamanta, Gabriela Csiki, a aratat in plangerea adresata CEDO ca fiul sau a murit, in 2000, la varsta de 21 de ani, in timpul serviciului militar obligatoriu, iar ancheta penala deschisa de procurorii militari in acest caz s-a finalizat abia sase ani mai tarziu, prin incetarea procesului penal.

Femeia a sustinut ca solutia autoritatilor judiciare romane nu a avut efectivitatea necesara, iar ancheta nu a fost desfasurata intr-un termen rezonabil.

Curtea a decis sa oblige statul roman sa ii plateasca femeii 2.000 de euro, cu titlul de daune morale, dar si 1.500 de euro, cheltuieli de judecata.

Pe de alta parte, CEDO a constat ca in acest caz statul nu se face vinovat de incalcarea articolului 2 din Conventie, cel referitor la dreptul la viata, considerand ca eventualele carente ale anchetei penale ar fi putut fi corectate printr-o actiune civila separata. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.