Acasă Externe Agenda Europeana Grecia, salvată încă o dată

Grecia, salvată încă o dată

DISTRIBUIȚI

102427 – 06072011Banca Centrală Europeană (BCE) va continua să accepte obligaţiuni ale Greciei drept garanţii pentru credite, chiar dacă rostogolirea datoriilor ar putea duce la intrarea în incapacitate de plată, după cum a anunţat Standard & Poor’s. Dacă Banca Europeană nu ar fi luat această decizie, sistemul financiar elen s-ar fi prăbuşit, în condiţiile în care Grecia are datorii de 100 de miliarde de euro la BCE. În urmă cu două zile, un anunţ al agenţiei de rating Standard & Poor’s a dat din nou fiori reci întregului sistem financiar din Europa: rostogolirea datoriilor băncilor elene ar însemna intrarea Greciei în incapacitate de plată. Aceasta după ce săptămâna trecută Parlamentul de la Atena a aprobat noi măsuri de austeritate, care au declanşat proteste violente de stradă, dar în final lucrurile s-au învăluit într-un optimism extrem de şubred.

Astfel că estimările celor de la Standard & Poor’s au depreciat imediat moneda euro şi au pus noi presiuni pe cotaţiile marilor bănci europene. În Marea Britanie, Royal Bank of Scotland şi Lloyds Banking Group au pierdut 2,3 procente, în Franţa – acţiunile Credit Agricole şi Societe Generale au scăzut cu 2%, în timp ce titlurile Commerzbank s-au depreciat cu 1,7%.
Anunţul Standard & Poor’s a pus faţă în faţă Banca Centrală Europeană pe de o parte şi Franţa şi Germania pe de altă parte. Cele două ţări puternice din blocul comunitar au susţinut vehement rostogolirea datoriilor Greciei, dar oficialii BCE au spus clar că nu vor accepta drept garanţii active falimentare.

Luni, cei de la BCE au refuzat să facă orice comentariu pe această temă, prin urmare, întreaga lume financiară a fost ieri cu ochii pe instituţia bancară centrală, pentru a vedea chiar şi cel mai mic semn cu privire la noua direcţie.

Toţi au răsuflat uşuraţi când „Financial Times” a scris, citând un oficial al băncii, că BCE va continua să accepte obligaţiuni ale Greciei chiar şi în aceste condiţii. Totuşi, reprezentantul BCE spune că banca centrală va face acest lucru doar atâta vreme cât niciuna dintre agenţiile de rating nu îşi concretizează aşteptările, adică nu declară oficial Grecia în incapacitate de plată. Însă reprezentanţii Fitch au spus şi ei deja că ar putea asocia rostogolirea datoriilor cu falimentul, iar cei de la Moody’s nu au comentat încă. Dacă decizia BCE ar fi fost alta, aceasta ar fi însemnat un dezastru, spun analiştii, în condiţiile în care băncile elene au împrumutat de la instituţia centrală circa 100 de miliarde de euro, iar poziţia aparent dură a BCE ar putea duce la prăbuşirea sistemului bancar elen. „Acest lucru îi lasă Băncii Centrale Europene un spaţiu de manevră considerabil”, susţine un investitor citat de „Financial Times”.

Un al doilea pachet de sprijin financiar pentru Grecia întârzie deocamdată, pentru ca statele din zona euro să se pună de acord asupra unei contribuţii a sectorului privat la pachetul de ajutor financiar. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.