Acasă Externe Agenda Europeana Strasbourg: Adrian Severin critica politica UE fata de situatia din lumea araba...

Strasbourg: Adrian Severin critica politica UE fata de situatia din lumea araba si Africa de Nord

DISTRIBUIȚI

102457 – 07072011 – Europarlamentarul Adrian Severin, a depus, miercuri, în cadrul şedinţei plenare a Parlamentului European, o declaraţie scrisă pe tema situaţiei din lumea arabă şi Africa de Nord, în care analizează evoluţiile din această regiune, „după luni de intervenţie şi inacţiune, iluzii şi miopie, confuzie strategică şi oportunism tactic” ale Uniunii Europene.

În opinia europarlamentarului, evenimentele din lumea arabă şi Africa de Nord sunt „o replică a cutremurului geostrategic care a avut loc în Europa Centrală şi de Est în 1989”. „În mod similar evenimentelor din 1989”, continuă Severin, transformarea nu a fost pregătită sau iniţiată de către democraţiile euro-atlantice, care, în schimb, încearcă să devină protagonişti prin exportul post-factum al modelului lor democratic şi aplică standarde multiple, din dorinţa de a- şi externaliza crizele interne sau de a- şi atinge ambiţiile geopolitice naţionale „.

Această abordare nu poate decât „să submineze coerenţa oricărei politici regionale viitoare”, tot aşa cum „intervenţia militară externă nu poate decât să deterioreze echillibrele şi să complice situaţia”, a precizat Severin.

În final, europarlamentarul a subliniat lipsa de perspectivă a UE, care, „prea divizată pentru a fi puternică şi prea tensionată pentru a fi prudentă, […] nu poate decât să spere că lucrurile se vor termina eventual cu bine”.

„Din nefericire, speranţa nu este o politică!”, a conchis Adrian Severin. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.