Acasă Politic Străinii, tot mai puţini în România, atraşi de Ilfov

Străinii, tot mai puţini în România, atraşi de Ilfov

DISTRIBUIȚI

102655 – 14072011Iesirea din criza pare sa fie un vis tot mai indepartat, in ciuda unor semnale de imbunatatire a economiei romanesti. Companiile straine, principalele generatoare de capital, nu se mai inghesuie la poarta Romaniei, asa cum se intampla in anii de boom 2007 – 2008. Ca dovada, inceputul acestui an este cel mai slab din ultimii cinci ani in privinta numarului de societati straine care isi deschid afaceri in Romania! Practic, tot mai putine companii straine vin in tara noastra. Econtext prezinta o analiza privind numarul companiilor straine care vin in Romania si, in plus, judetele alese de acestea pentru a-si plasa investitiile. Aceasta analiza vizeaza inceputul acestui an, mai exact, luna ianuarie. De altfel, cele mai recente date sunt din aceasta luna.

 

Companii si judete– Vom avea in vedere doua aspecte: numarul de companii straine care s-au inregistrat in Romania in luna ianuarie a acestui an si judetele in care au ales sa se inregistreze. Mai mult, in privinta numarului de companii, vom compara ianuarie 2011 cu lunile ianuarie din ultimii patru ani (2007, 2008, 2009, 2010). Iar prima concluzie este trista: numarul de companii straine inmatriculate in prima luna a acestui an este de aproape trei ori mai mic decat numarul de companii straine inregistrate in prima luna din 2007! In plus, ianuarie 2011 a adus cel mai redus numar de firme straine in Romania din ultimii cinci ani. In cifre, situatia se prezinta astfel: 404 societati cu capital strain s-au inmatriculat in Romania in ianuarie 2011. In schimb, in ianuarie 2007, numarul acestora a fost de 1.107!

Numarul unu: BucurestiIn privinta amplasarii geografice, Capitala ramane prima destinatie in ceea ce priveste inmatricularile companiilor straine. Iar acest lucru este valabil pentru toti anii mentionati. Un aspect important trebuie precizat: multe din aceste companii au ales Capitala nu neaparat pentru ca ar derula aici afaceri, ci pentru ca sunt mai aproape de institutiile comerciale si fiscale. In momentul in care ar avea loc o reorganizare administrativa reala, aceste companii se vor duce exact in regiunea in care vor sa investeasca. Motivul? Reorganizarea ar insemna ca fiecare regiune va avea propriile organe fiscale, economice, judecatoresti etc. Criza a determinat companiile straine sa se concentreze pe judetele mari.

Un alt aspect demn de notat: criza a concentrat investiile in judetele cu cel mai mare potential, anume in cele mai mari si mai dezvoltate judete. Aceasta tendinta exista si inainte de criza, dar ea s-a accentuat in ultimii ani. De exemplu, al doilea judet ca destinatie pentru investitori a fost Timis in prima luna din 2007, 2008 si 2009. In schimb, incepand cu 2010, Timisul a cazut pe locul trei, a doua pozitie fiind ocupata de Ilfov. Practic, Bucuresti a ramas numarul unu ca destinatie, dar numarul doi a devenit ‘periferia’ Capitalei. Aceasta ‘periferie’ a devenit astfel mai atractiva decat judetul Timis.

Judetele fara nici o companie straina inregistrata in ianuarie 2011

Din nefericire, afirmatiile anterioare privind concentrarea investitiilor straine in judetele mari par sa fie sustinute si de alte aspecte. Astfel, numarul judetelor in care nu s-a inregistrat nici o societate straina in ianuarie 2011 este mult mai ridicat fata de anii anteriori. În opt judete nu s-a inmatriculat nici o companie straina in ianuarie 2011! In ianuarie 2007, numarul acestora era zero, ceea ce inseamna ca in toate judetele Romaniei se inregistrasera companii straine. Si acest fapt negativ s-a adancit in anii urmatorii. Astfel, in ianuarie 2008, un singur judet s-a confruntat cu lipsa de noi companii straine. Numarul acestora a crescut la 3 in 2009, s-a mentinut la 3 in 2010 si a explodat la 8 in ianuarie 2011.

Cele opt judete in care nu s-a inmatriculat nici o societate straina in prima luna din acest an sunt: Alba, Calarasi, Gorj, Ialomita, Neamt, Olt, Teleorman, Vaslui. Practic, printre acestea regasim judetele cu cea mai redusa valoare economica sau comerciala La polul opus, cele mai multe societati comerciale cu capital strain s-au inmatriculat, dupa cum spuneam, in Bucuresti. Din totalul de 404 companii straine care s-au deschis in Romania in prima luna a anului, 139 au ales Capitala. Ceea ce inseamna o treime din total. Pe locul doi se afla Ilfov, cu 31 de companii, iar pe trei este judetul Timis, cu 28 de companii. Pe a patra pozitie este Cluj, cu 23 companii, iar pe cinci este Bihor, cu 19 companii. – www.promptmedia.ro, sursa – econtext.ro

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.