Acasă Politic Bruxelles: Comisia Europeana permite Spaniei reintroducerea permiselor de munca pentru romani

Bruxelles: Comisia Europeana permite Spaniei reintroducerea permiselor de munca pentru romani

DISTRIBUIȚI

103158 – 10082011- Comisia Europeană va autoriza miercuri Spania să reintroducă permisele de muncă pentru cetăţenii români, conform presei spaniole citată de România Liberă.

Madridul avea nevoie de avizul comunitar pentru a restrânge una din libertăţile fundamentale ale tratatelor europene, libertatea de mişcare pe piaţa europeană a muncii.

Comisia a dat astfel undă verde argumentelor guvernului spaniol, care au justificat restricţia ca urmare a deteriorării pieţei muncii spaniole, exact în perioada estivală când mii de sezonieri români vin să lucreze în agricultură. Aşa cum recunoaşte Bruxelles-ul în documentul scris prin care aprobă decizia, “este posibil ca afluxul continuu şi nerestricţionat al muncitorilor români să poată fi factorul care să sporească presiunea pe piaţa muncii. Prin urmare, pentru a restaura situaţia normală pe piaţa muncii spaniole, este îndreptăţit ca Spania să fie autorizată să limiteze temporar liberul acces al muncitorilor români”.

Datele arată, potrivit executivului comunitar, că Spania „se confruntă cu o disfuncţie gravă a pieţei muncii”. Pe lângă o rată a şomajului de 21% şi de 45% în rândul tinerilor, Comisia notează că cifrele celor fără un loc de muncă sunt mari şi în colectivitatea românilor, un motiv în plus care justifică această măsură. Peste 30% din românii care trăiesc în Spania sunt şomeri, iar numărul celor care au sosit aici de la aderarea ţării lor la UE în 2007 s-a dublat, de la 388.000 în ianuarie 2006 la 861.586 în martie 2011.

Când România şi Bulgaria au aderat la UE, cei 15 membri veterani ai Uniunii au impus restricţii pe piaţele interne de muncă. Spania a fost printre primele care le-au eliminat, în 2009, în timp ce alte zece state (Austria, Belgia, Franţa, Germania, Irlanda, Italia, Luxemburg, Malta, Olanda şi Marea Britanie) le menţin până în 2013. Tratatul de aderare a acestor ţări permite reintroducerea restricţiilor, între 2009 şi 2010 dacă sunt justificate de probleme serioase, spune un purtător de cuvânt comunitar potrivit căruia, dacă Germania sau Austria menţin aceste restricţii, Spania este cu atât mai îndreptăţită să le reintroducă. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.