Acasă Politic Bruxelles: Europa pune la cale un Plan Marchall pentru statele-membru in dificultate

Bruxelles: Europa pune la cale un Plan Marchall pentru statele-membru in dificultate

DISTRIBUIȚI

– 102996 – 01082011 – Comisia Europeană a decis lunii o serie de măsuri care ar trebui să aducă o contribuție semnificativă la relansarea unora dintre economiile din UE care se confruntă cu cele mai mari dificultăți. Conform propunerii, şase ţări vor putea să-şi reducă sumele cu care contribuie la proiectele pe care le cofinanţează împreună cu Uniunea Europeană. Comisia pune astfel la dispoziţia Greciei, Irlandei, Portugaliei, României, Letoniei şi Ungariei o cofinanţare UE suplimentară, esenţială pentru proiectele de impulsionare a creşterii economice şi a competitivităţii din aceste ţări. Prin urmare, cele şase state vor păutea reduce contribuţia cofinanţării, în situaţia curentă în care bugetele lor naţionale sunt supuse unei presiuni considerabile. În acest mod, programele care nu au fost încă executate din cauza lipsei de fonduri naţionale vor putea să fie lansate şi să injecteze bani în economie.

Referinduse la acest subiect, preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, a declarat că “aceste propuneri constituie un răspuns excepţional la circumstanţe excepţionale. Accelerarea utilizării acestor fonduri, împreună cu programele de asistenţă financiară, demonstrează angajamentul Comisiei de a impulsiona prosperitatea şi competitivitatea ţărilor cel mai grav afectate în urma crizei financiare – contribuind în acest mod la un fel de Plan Marshall pentru redresarea economică. Această decizie va injecta fonduri esenţiale în economiile naţionale, reducând necesitatea de cofinanţare din bugetele naţionale a proiectelor. Invit Parlamentul European şi Consiliul să aprobe de urgenţă această decizie, pentru ca fondurile să ajungă pe teren până în cursul primei părţi a anului următor.”

Măsura nu reprezintă o finanţare nouă sau suplimentară, ci permite plata anticipată a unor fonduri deja alocate în cadrul politicilor UE privind coeziunea, dezvoltarea rurală și pescuit. Contribuţia UE va creşte până la o valoare maximă de 95%, dacă acest lucru va fi solicitat de unul dintre statele membre în cauză. Această măsură urmează să fie însoţită de stabilirea unei ordini a priorităților în favoarea proiectelor axate pe creştere economică şi ocuparea forţei de muncă, de exemplu cele privind reconversia lucrătorilor, crearea unor clustere de întreprinderi sau investiţiile în infrastructura de transport. În acest fel se poate mări nivelul executării şi al absorbţiei fondurilor şi se pot injecta bani suplimentari în economie mai rapid.

Măsura vizează statele membre care au fost cel mai grav afectate de criză şi care primesc sprijin financiar în cadrul unui program prin intermediul mecanismului privind balanţa de plăţi pentru ţările din afara zonei euro (România, Letonia şi Ungaria) sau prin intermediul mecanismului european de stabilizare financiară pentru ţările din zona euro (Grecia, Irlanda și Portugalia).

Comisia va cere Consiliului şi Parlamentului European să adopte propunerea, printr-o procedură legislativă accelerată, până la sfârșitul lui 2011, pentru a permite ca proiectele foarte importante să fie transpuse în realitate cât mai curând posibil.

Această măsură de suplimentare are o natură excepţională şi temporară şi va lua sfârşit de îndată ce statele membre în cauză vor înceta să primească fonduri în cadrul programelor de asistență financiară.

 

Stat membru

Total

Total pentru cele șase state membre

2 884

Suma pentru fiecare stat membru

Grecia

879

Ungaria

308

Irlanda

98

Letonia

255

Portugalia

629

România

714

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pentru a contribui la absorbţia fondurilor, Comisia cooperează cu respectivele state membre pentru a elimina blocajele, a consolida capacitatea administrativă şi a accelera punerea în aplicare şi utilizarea fondurilor pe teren. În cazul Greciei, Comisia a stabilit un grup operativ care o va ajuta să pună în aplicare măsurile prevăzute de programul de ajustare economică și va lua toate măsurile necesare pentru a asigura o absorbție mai rapidă a fondurilor UE.

Fiecare stat membru va trebui să facă o cerere pentru a beneficia de noul sistem. Tabelul prezintă impactul maxim preconizat, exprimat în milioane de euro.

Ce fonduri sunt vizate şi care sunt obiectivele lor?

Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDER) – are obiectivul de a consolida coeziunea economică și socială în Uniunea Europeană. El abordează dezechilibrele regionale şi finanţează programe privind dezvoltarea regională, schimbarea economică, mărirea competitivităţii şi cooperarea teritorială din cadrul Uniunii. Fondul urmăreşte să amelioreze infrastructura, să impulsioneze competitivitatea, să stimuleze cercetarea şi inovarea, precum şi dezvoltarea regională durabilă. Investiţiile vizează proiecte axate, de exemplu, pe inovare şi economia cunoaşterii, pe mediu şi prevenirea riscurilor, pe eficienţa energetică şi interconectivitatea reţelelor de transport şi telecomunicaţii.

Fondul de Coeziune (FC) – este axat pe infrastructura de transport şi de mediu, precum şi pe eficienţa energetică şi obţinerea de energie din surse regenerabile, pentru statele membre cu un venit naţional brut (VNB) mai mic de 90% din media UE. El contribuie la reducerea deficitului economic şi social al acestor state, precum şi la stabilizarea economiei lor. Fondul investeşte în proiecte de dezvoltare a reţelelor transeuropene de transport şi energie, sprijinind eficienţa energetică şi utilizarea energiei din surse regenerabile şi consolidând transporturile publice.

Fondul Social European (FSE) – finanţează programe care urmăresc obţinerea unor niveluri mai ridicate de ocupare a forţei de muncă şi de incluziune socială în UE. El sprijină eforturile statelor membre pentru ca forţa de muncă şi întreprinderile Europei să devină mai bine pregătite pentru a face faţă provocărilor la nivel global. Fondul ajută, de exemplu, lucrătorii să dobândească noi competenţe sau întreprinderile să facă faţă schimbărilor.

Fondul European pentru Pescuit (FEP) – oferă asistenţă financiară pentru a promova un echilibru viabil între resurse şi capacitatea de pescuit a flotei UE, pentru a încuraja dezvoltarea durabilă a pescuitului în apele interioare, pentru a consolida competitivitatea sectoarelor pescuitului şi acvaculturii, pentru a proteja şi stimula protecţia mediului legat de activităţile de pescuit şi acvacultură, pentru a încuraja dezvoltarea durabilă şi îmbunătăţirea calităţii vieţii în zonele cu activităţi în sectoarele pescuitului şi acvaculturii.

Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) – are obiectivul de a consolida politica de dezvoltare rurală a UE. Fondul contribuie la îmbunătățirea competitivităţii agriculturii şi silviculturii, a mediului şi zonelor rurale, precum şi a calității vieţii şi gestionării activităţilor economice în zonele rurale. Fondul completează măsurile naţionale, regionale şi locale, care contribuie la realizarea priorităţilor Uniunii. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.