Acasă Politic Bruxelles: UE alocă 370 milioane de euro pentru controalele la frontieră

Bruxelles: UE alocă 370 milioane de euro pentru controalele la frontieră

DISTRIBUIȚI

103113 – 09082011- Comisia Europeană a propus, la sfârşitul săptămânii trecute, alocarea a 370,1 milioane de euro statelor membre pentru gestionarea frontierelor şi a acţiunilor politice privind vizele în anul 2012, în temeiul Fondului pentru Frontierele Externe. Se doreşte ca această finanţare să susţină investiţiile în statele membre şi în ţările din afara Uniunii Europene, dar care au participant la Tratatul Schengen şi, în special, să ofere sprijin statelor vulnerabile la recentele presiuni migratorii tot mai mari. „Alocarea propusă este un exemplu concret de solidaritate al Uniunii Europene în acţiune, care va contribui la consolidarea securităţii frontierelor şi la gestionare a vizelor”, a declarat comisarul pentru Afaceri Interne, Cecilia Malmström.

 

 

Banii vor fi distribuiţi statelor membre şi ţărilor asociate pentru îmbunătăţirea securităţii la frontierele externe ale Uniunii Europene (UE). Suma totală alocată direct statelor membre este de 321,9 milioane de euro, iar restul, 192,4 de milioane de euro, va finanţa: acţiuni transnaţionale (48 milioane de euro), acţiuni comunitare (22.2 milioane de euro), acţiuni specifice la secţiunile de frontieră (10 milioane de euro), iar 16 milioane de euro vor finanţa o schemă specială de tranzit pentru cetăţenii ruşi care călătoresc în Kaliningrad prin Lituania.

Distribuţia celor 321,9 milioane de euro pe ţări este decisă de către Comisie şi se bazează pe criterii de fapt şi pe evaluarea riscurilor la controalele de la frontierele externe comune, luând în considerare evenimentele recente din regiunea mediteraneană, care au determinat mari valuri de imigranţi.

Italia va deveni, prin urmare, cel mai mare beneficiar al fondurilor extinse, cu o creştere netă de 20 milioane de euro. Malta, Cipru, Spania, Grecia şi Franţa vor beneficia, de asemenea, de o creştere a alocaţiilor primite pentru controlul frontierelor.

Pentru anul 2012, România va beneficia de 16.6 milioane de euro, cu 4,3 milioane de euro mai mult faţă de suma primită pentru anul 2011. Cu aceşti bani, România trebuie să îmbunătăţească sistemul de control pentru cei 2070 de kilometri de frontieră externă a UE pe teritoririu românesc.

Comisia a identificat cinci domenii-cheie în care banii de la Fond ar trebui să fie investiţi la nivel naţional: Sistemul de Informaţii Schengen II (SIS II), Sistemul de Informaţii privind Vizele (VIS), Sistemul European de Supraveghere a Frontierelor (EUROSUR), implementarea echipamentului de tehnologie state of the art pentru controlul la frontieră şi promovarea cooperării între statele membre pentru probleme legate de vize.

Fondul pentru Frontierele Externe este unul dintre cele patru instrumente financiare din cadrul Programului General „Solidaritatea şi gestionarea fluxurilor migratorii” al Direcţiei Generale Afaceri Interne. Acesta prevede un mecanism de solidaritate financiară cu acele state membre care sunt cel mai expuse la imigraţie. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.