Acasă Politic Bucuresti: ANCOM propune o noua scadere, cu peste 30%, a tarifelor de...

Bucuresti: ANCOM propune o noua scadere, cu peste 30%, a tarifelor de terminare a apelurilor in retelele de telefonie fixa si mobila

DISTRIBUIȚI

103055 – 04082011 – ANCOM a lansat spre consultare publica un set de masuri de identificare, analiza si reglementare a pietelor serviciilor de terminare a apelurilor la puncte fixe si a celor la puncte mobile in retelele publice de telefonie, propunand scaderea in doua etape semestriale a tarifelor practicate de toti operatorii de telefonie fixa si mobila activi pe piata din Romania. Masurile propuse sunt rezultatul celei de-a treia runde de analize de piata in sectorul serviciilor de telefonie, demers periodic pe care Autoritatea il deruleaza conform legislatiei nationale si europene, in scopul de a asigura

functionarea pietelor de telefonie in conditii de concurenta si de a proteja interesele utilizatorilor finali. La fel ca la ultima analiza pe piata de terminare a apelurilor in retelele de telefonie fixa efectuata de ANCOM in anul 2008, Autoritatea propune mentinerea sau, acolo unde este cazul, impunerea remediilor, in mod similar tuturor celor 50 de operatori identificati prin aceasta analiza ca avand putere semnificativa pe piata terminarii apelurilor in retelele proprii. Acestea sunt: obligatia de transparenta, obligatia de a permite accesul si utilizarea unor elemente specifice ale retelei si a infrastructurii asociate, obligatia de nediscriminare si obligatia de control al tarifelor (inclusiv mentinerea simetriei tarifelor de terminare). Spre deosebire de precedenta analiza de piata, ANCOM a inclus in aceasta piata si terminarea apelurilor de tip „zona mea” furnizate de operatorii retelelor de telefonie mobila, precum si terminarea apelurilor prin intermediul tehnologiei VoIP a caror calitate este negestionata. Tarifele maxime de terminare practicate de cei 50 de operatori de telefonie fixa identificati ca avand putere semnificativa de piata vor scadea in prima etapa cu 15,5%, de la 0,97 eurocenti/minut la 0,82 eurocenti/minut la 1 ianuarie 2012 si cu 18% pana la 0,67 eurocenti/minut de la 1 iulie 2012, rezultand o reducere cu aproximativ 31% a tarifelor actuale de terminare a apelurilor in retelele de telefonie fixa pana la mijlocul anului viitor. Tarifele nu vor mai putea fi diferentiate in functie de intervale orare.

Pe piata terminarii apelurilor in retelele mobile de telefonie, ANCOM a identificat sase operatori cu putere semnificativa: Cosmote, Orange, RCS&RDS, Romtelecom, Telemobil si Vodafone. Ca si pe piata terminarii apelurilor la puncte fixe, ANCOM propune mentinerea sau, acolo unde este cazul, impunerea obligatiilor in mod similar, in sarcina tuturor operatorilor identificati cu putere semnificativa pe aceasta piata. Obligatiile sunt aceleasi ca cele impuse pe piata terminarii apelurilor la puncte fixe.

In ceea ce priveste obligatia de control al tarifelor, ANCOM propune impunerea unor tarife maxime simetrice pentru toti operatorii. Acestea vor fi de 4,24 eurocenti/minut incepand cu 1 ianuarie 2012 si 3,46 eurocenti/minut incepand cu 1 iulie 2012.

Avand in vedere ca cei sase operatori de telefonie mobila practica tarife diferite pentru serviciile de terminare a apelurilor, reducerile propuse in prima etapa sunt cuprinse intre 16% si 27%, pana la niveluri simetrice pentru toti operatorii, urmate de o a doua etapa de reducere cu 18% a tarifelor tuturor operatorilor, incepand cu 1 iulie 2012.

Tarifele propuse astazi de ANCOM au fost stabilite pe baza unor analize comparative cu nivelurile tarifelor de terminare din alte state europene, determinate pe baza unor modele incrementale pe termen lung (LRIC) de calculatie a costurilor evitate asociate furnizarii serviciilor de terminare. Dezvoltarea unor modele similare pentru modelarea costurilor operatorilor din Romania a fost demarata de ANCOM, urmand a fi finalizata, cel mai probabil, la sfarsitul anului 2012, cand ANCOM va putea impune noi reduceri ale tarifelor de terminare.

“Tarifele de terminare, care sunt platite intre operatori pentru apelurile in afara retelei, reprezinta cheia concurentei in telefonia fixa si mobila. Din acest motiv, Comisia Europeana acorda o atentie deosebita reglementarii unitare in acest domeniu si sustine ca tarifele de terminare trebuie sa scada pana la nivelul costurilor unui operator eficient. In Romania, interventiile Autoritatii au condus la reduceri substantiale ale acestor tarife de-a lungul timpului, in beneficiul concurentei si utilizatorilor finali. Spre exemplu, utilizatorii finali de telefonie mobila au ajuns in anul 2010 sa plateasca un tarif mediu de 2,55 eurocenti pe minut de apel, aproximativ de trei ori mai mic decat la nivelul anului 2006, cand acesta era de 9,3 eurocenti. Prin masurile pe care le propunem acum continuam reducerile substantiale ale tarifelor de terminare, dar nu numai atat. Dam totodata un semnal puternic privind asteptarile noastre legate de nivelul posibil al acestor tarife in orizontul anului 2014. In plus, eliminam orice asimetrie in tarifele reglementate, atat pe segmentul telefoniei fixe, cat si mobile”, a declarat presedintele ANCOM, Catalin Marinescu. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.