Acasă Politic Bucuresti: Benzina ar trebui ieftinita cu 20%

Bucuresti: Benzina ar trebui ieftinita cu 20%

DISTRIBUIȚI

103148 – 10082011- Pretul petrolului a intrat pe o panta descendenta in ultimele zile, ceea ce ar trebui sa genereze o ieftinire a carburantilor in Romania. Din calculele Econtext, benzina ar trebui ieftinita cu circa 20% in acest moment! Cotatia petrolului s-a redus masiv in ultimele zile, pana la 81,7 de dolari la bursa din New York, cu aproape 20 de dolari fata de finele lunii trecute. Aceasta scadere intoarce pretul petrolului cu zece luni in urma, la valorile din octombrie – noiembrie 2010. La o comparatie liniara, si pretul benzinei ar trebui intors cu zece luni in urma. Mai mult, sunt si alti factori care ar amplifica ieftinirea benzinei. Dar aceasta ieftinire are sanse mici sa se concretizeze, daca avem in vedere exemplele precedente.

 

 

Mai exact, Econtext a prezentat o analiza asemanatoare si la finele lunii iulie, cand barilul de petrol se ieftinise in cateva zile cu circa 10 dolari.

La acea data, benzina trebuia ieftinita cu peste 12%, dupa calculele Econtext.

Aceasta ieftinire nu s-a materializat insa, benzinarii argumentand ca exista o distanta in timp in ciclul de productie, intre momentul achizitionarii petrolului, rafinarea acestuia si vanzarea produsului finit, benzina.

Afirmatie argumentata, dar care a fost aplicata intr-un singur sens! Mai exact, benzinarii au operat modificari aproape instantaneu cand a fost vorba de scumpirea benzinei, dar au pierdut ritmul cand a fost vorba de ieftinire. Astfel, argumentul ciclului de productie a fost aplicat in special cand pretul carburantilor trebuia dat inapoi. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.