Acasă Politic Bucuresti: BNR, optimistă în ceea ce priveşte inflaţia

Bucuresti: BNR, optimistă în ceea ce priveşte inflaţia

DISTRIBUIȚI

103088 – 08082011- Banca Nationala a Romaniei a revizuit in scadere proiectia de inflatie pentru 2011, de la 5,1% la 4,6%, a declarat luni guvernatorul Mugur Isarescu cu ocazia prezentarii raportului trimestrial asupra inflatiei. El a aratat ca datele privind inflatia au inceput sa arate mai bine si spera ca imbunatatirile sa fie substantiale in perioada de vara. Mugur Isarescu a mai precizat ca se observa o temperare a presiunilor inflationiste in ceea ce priveste unele materii prime agroalimentare. ”Datele privind inflatia au inceput sa arate mai bine si speram ca in aceasta perioada de vara imbunatatirile sa fie substantiale. Pe partea pozitiva, incepand cu lunile mai si iunie avem o corectie pe partea preturilor volatile. Ne ajuta in continuare persistenta deficitului de cerere. Avem date care arata o temperare a presiunilor inflationiste

 

din partea unor materii prime agroalimentare: grau, zahar, seminte de floarea soarelui si ne asteptam ca aceste reduceri de preturi sa se manifeste si la produsele prelucrate”, a spus guvernatorul BNR.

“BNR a revizuit in scadere proiectia de inflatie pentru 2011, de la 5,1% la 4,6%. Pentru 2012, prognoza se reduce de la 3,6% la 3,5%”, a precizat Mugur Isarescu. “Datele privind folosirea capacitatii de productie ne confirma faptul ca economia a iesit din recesiune”, a subliniat seful bancii centrale.

“Credem ca economia este destul de bine astezata pe o directie buna, dar raman vulnerabilitatile legate de mediul extern”, a tinut sa precizeze Isarescu. “Vedem presiunea din exterior, inflatia importata, ceva mai ridicata. In ceea ce priveste contagiunea, primul lucru care se poate intampla in Romania: investitorii straini sa fie ceva mai putini increzatori”, a adaugat el.

Guvernatorul BNR a atras atentia politicienilor de la Bucuresti in legatura cu recentele promisiuni de crestere a salariilor. “Sa fie prudenti in ceea ce priveste cresterea salariilor si sa nu faca o miscare care apoi sa fie regandita. Sa calculeze de cateva ori si apoi sa ia o decizie. Sa se convinga ca economisirile nu sunt vremelnice si apoi sa ia o decizie. Vedeti ce greu e sa iei apoi inapoi, e sinucidere politica. Discutia despre salariile bugetarilor transmisa pe toate canalele ca fiind despre toate salariile nu este corecta. Cam o patrime sunt bugetari. Eu as avea mai multa grija din punct de vedere al comunicarii”, a spus Isarescu. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.