Acasă Politic Bucuresti: Cum nu stie stanga ce face dreapt sau cum autoritatile...

Bucuresti: Cum nu stie stanga ce face dreapt sau cum autoritatile romane nu reusesc sa se puna de acord asupra unui singur raspuns, la aceeasi intrebare

DISTRIBUIȚI

103580 – 29082011– În România, nu stie stânga ce face dreapta. Trei institutii ale statului român au pozitii total diferite în legătură cu stadiul aceluiasi act normativ si spun lucruri total diferite despre acest subiect. În timp ce Autoritatea natională pentru protectia datelor cu caracter personal a respins pentru a doua oară proiectul de lege prin care furnizorii de servicii de comunicaţii electronice sunt obligaţi să stocheze datele generate sau prelucrate, în vederea utilizării acestora de către autorităţi în anchetarea dosarelor privind infracţiunile grave împotriva cetăţenilor sau statului, Departamentul pentru Afaceri Europene a comunicat, în 12 august, Comisiei Europene că ”proiectul de lege(…) este în curs de adoptare”. DAE avea obligatia să transmită CE pozitia tării noastre

 

cu privire la stadiul transpunerii legislatiei europene a Directivei 2006/24/CE a Parlamentului European, întrucât România se află la un pas de infringement din cauza neaplicării legislatiei europene.

Primul proiect de lege avansat de MCSI a generat intense dezbateri publice, care au culminat cu neclararea lui ca neconstitutional, în urma demersurilor societătii civile. Având în vedere obligativitatea tării noastre de a transpune în legislatia natională prevederile directivelor europene, MCSI a redactat un nou proiect de lege, aflat în dezbatere publică până la 1 august. Dacă noua variantă a legii va fi acceptată atât de societatea civilă, cât si de institutiile statului, proiectul de lege va fi supus aprobării Guvernului si va fi transmis Parlamentului spre dezbatere si aprobare. La solicitarea Prompt Media, MCSI a precizat că ”pozitia României va fi sustinută de oficialii Ministerului Justitiei si cei ai Ministerului Administratiei si Internelor în cadrul grupurilor de lucru aferente Consiliului de Justitie si Afaceri Interne (JAI)”, însă ”discutiile vor începe după ce reprezentantii CE vor prezenta o propunere de modificare a Directivei 2006/24/CE”.

Legislatia europeană privind retinerea datelor cu caracter personal din comunicatiile electronice – Directiva 2006/24/CE – este aplicată în 20 dintre statele membre UE. Ea a fost transpusă în România în Legea 298/2008, care a fost contestată la Curtea Constitutională în 2009 (după un litigiu civil dintre Orange şi Comisariatul pentru Societatea Civilă). Principalele obiecţii ridicate vizează concordanţa dintre document şi Legea fundamentală a statului şi Convenţia europeană pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale.

Prea puţini ştiu ca această lege aplică o Directivă a UE din anul 2006 (Directiva nr. 2006/24/C.E.), izvor legislativ care stabileşte obiectivele ce trebuie atinse de către statele membre, dar lăsând autorităţilor naţionale competenţa în privinţa formelor şi mijloacelor de adoptare.

Până în prezent, România, stat membru al UE, nu a îndeplinit acest obiectiv, riscând declanşarea, de către Comisia Europeană, a procedurii de infringement.

Mai mult, la 16 iunie 2011, Comisia Europeană a declanşat o acţiune de punere în întârziere împotriva autorităţilor române, conform scrisorii nr. C(2011) 4111 din 16 iunie 2011, prin care a solicitat transmiterea măsurilor naţionale privind transpunerea Directivei 2006/24/CE, în termen de două luni de la data primirii adresei, adică până la 17 august si la care DAE a răspuns că legea se află în curs de aplicare, desi, prectic, ne aflăm în situaţia de încălcare a acquis-ului european. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.